About: Detekce zmrazování a rozmrazování masa pomocí citratsynthasy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Zmražené maso, zejména rybí bývá někdy po rozmražení vydáváno za čerstvé, které má však vyšší cenu a zákazníci jsou tímto klamáni. Jindy je naopak potřeba prokázat, že bylo maso zmraženo, a to zejména v případech, kdy se konzumuje v syrovém stavu a je třeba ho zmražením zbavit parazitů (např. tatarský biftek, fermentované salámy). Pro detekci zmražení byly v případě ryb vyvinuty metody založené na sledování aktivity enzymů citrátového cyklu, které se uvolňují do exsudátu při poškození mitochondrií ledovými krystaly. Principy těchto metod byly s využitím komerčních enzymových setů aplikovány na maso jatečních zvířat. K detekci zmrazení vepřového masa byly sledovány změny aktivity citratsynthasy v průběhu chladírenského i mrazírenského skladování libové vepřové svaloviny. Aktivita citratsynthasy je v případě chladírensky skladovaného masa jen nepatrná, k jejímu zvýšení dochází až po delší době, kdy nastává mikrobiální zkáza masa a uplatňují se enzymy přítomných mikrobů. V důsledku zmražení dochází k vel
  • Zmražené maso, zejména rybí bývá někdy po rozmražení vydáváno za čerstvé, které má však vyšší cenu a zákazníci jsou tímto klamáni. Jindy je naopak potřeba prokázat, že bylo maso zmraženo, a to zejména v případech, kdy se konzumuje v syrovém stavu a je třeba ho zmražením zbavit parazitů (např. tatarský biftek, fermentované salámy). Pro detekci zmražení byly v případě ryb vyvinuty metody založené na sledování aktivity enzymů citrátového cyklu, které se uvolňují do exsudátu při poškození mitochondrií ledovými krystaly. Principy těchto metod byly s využitím komerčních enzymových setů aplikovány na maso jatečních zvířat. K detekci zmrazení vepřového masa byly sledovány změny aktivity citratsynthasy v průběhu chladírenského i mrazírenského skladování libové vepřové svaloviny. Aktivita citratsynthasy je v případě chladírensky skladovaného masa jen nepatrná, k jejímu zvýšení dochází až po delší době, kdy nastává mikrobiální zkáza masa a uplatňují se enzymy přítomných mikrobů. V důsledku zmražení dochází k vel (cs)
  • Frozen meat, especially fish meat, can be after thawing sometimes sold as fresh meat, because the price of fresh meat is usually much higher than price of frozen meat and customers can be swindled. On the other side, sometimes it is necessary to proof that meat was frozen, especially in situations when it will be consumed in raw state (fermented sausages, steak tatare etc.). The detection of frozen meat, especially fish meat, is based on the activity of citric acid cycle enzymes, which are released to the exsudate, due to the mechanical disintegration of mitochondria by ice crystals. The principles of this method were applied to pork and beef meat using commercial enzymatic sets. Changes of citratsynthase activity were observed in a sample of lean pork muscle, which was either frozen or stored in a refrigerator. The changes in the activity of citratsynthase are imperceptible during cold storage. However, significant changes were observed when meat samples were stored at low temperatures for a longer p (en)
Title
  • Detekce zmrazování a rozmrazování masa pomocí citratsynthasy
  • Detekce zmrazování a rozmrazování masa pomocí citratsynthasy (cs)
  • detection of freezing and de-freezing of meat by the help of citratsynthase (en)
skos:prefLabel
  • Detekce zmrazování a rozmrazování masa pomocí citratsynthasy
  • Detekce zmrazování a rozmrazování masa pomocí citratsynthasy (cs)
  • detection of freezing and de-freezing of meat by the help of citratsynthase (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024171!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 253696
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024171
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • citratsynthase; activity; freezing; thawed meat (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CD551CCB9F98]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin ?Ingrovy dny?
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pipek, Petr
  • Petrová, Michaela
  • Šimoniová, Anna
  • Bělková, Bo-Anne
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-384-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software