About: Metody předpovědi koloidní stability piva.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Compared with most alcoholic beverages, beer is unique due to its instability in the final package. The rate of its deterioration depends on time, temperature, and production batch. The most important is the colloidal stability of beer during its shelf life; beer should not become hazy. There are two principal methods of assessing the stability of beer: (i) accelerated ageing of the packaged beer involving heating for several days followed by measuring turbidity at a low temperature; (ii) measurement of the protein or polyphenol content to predict the shelf life of beer. The methods used for prediction of colloidal stability of beer in practice are reviewed. (en)
  • Ve srovnání s většinou alkoholických nápojů je pivo unikátní vzhledem k jeho nestabilitě ve finálním obalu. Rychlost jeho rozkladu závisí na čase, teplotě a produkční šarži. Nejdůležitější je koloidní stabilita piva během jeho doby skladovatelnosti; pivo by nemělo být kalné (tvořit zákal). Existují dvě principiální metody hodnocení stability piva: (i) zrychlené stárnutí stočeného piva zahrnující jeho ohřev na několik dní následované měřením zákalu při nízké teplotě; (ii) měření obsahu proteinů a/nebo polyfenolů pro předpověď skladovatelnosti piva. Metody užívané pro předpověď koloidní stability piva jsou srovnány mezi sebou.
  • Ve srovnání s většinou alkoholických nápojů je pivo unikátní vzhledem k jeho nestabilitě ve finálním obalu. Rychlost jeho rozkladu závisí na čase, teplotě a produkční šarži. Nejdůležitější je koloidní stabilita piva během jeho doby skladovatelnosti; pivo by nemělo být kalné (tvořit zákal). Existují dvě principiální metody hodnocení stability piva: (i) zrychlené stárnutí stočeného piva zahrnující jeho ohřev na několik dní následované měřením zákalu při nízké teplotě; (ii) měření obsahu proteinů a/nebo polyfenolů pro předpověď skladovatelnosti piva. Metody užívané pro předpověď koloidní stability piva jsou srovnány mezi sebou. (cs)
Title
  • Metody předpovědi koloidní stability piva.
  • Methods for Prediction of Beer Colloidal Stability (en)
  • Metody předpovědi koloidní stability piva. (cs)
skos:prefLabel
  • Metody předpovědi koloidní stability piva.
  • Methods for Prediction of Beer Colloidal Stability (en)
  • Metody předpovědi koloidní stability piva. (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024148!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0570), Z(MSM0021620835), Z(MSM6019369701), Z(MSM6046137305)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 271022
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024148
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Methods for Prediction of Beer Colloidal Stability (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3C5FF926C5E7]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 104
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dostálek, Pavel
  • Dienstbier, Miroslav
  • Sladký, Petr
  • Janková, Lucie
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000275048400002
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-2770
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software