About: Metabolomické profily (fingerprinty) při posuzování autenticity a původu potravinových surovin a produktů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Autenticita a původ potravin jsou významnými kvalitativními parametry, na něž je v poslední době kladen velký důraz. Kontrolní orgány a spotřebitelé požadují stále více informace o potravinách, které jsou distribuovány na trh. Vedle odhalovaní falšování potravin podvodnými výrobci za účelem ekonomického zisku (např. příměsí levnější složky) je u mnoha skupin potravin nutné kontrolovat také jejich geografický původ, který často rozhoduje o kvalitě a/nebo ceně produktu. Tato práce je zaměřena na využití nové ionizační techniky, přímé analýzy v reálném čase (direct analysis in real time, DART) ve spojení s hmotnostním detektorem s analyzátorem doby letu (time-of-flight mass spektrometry, TOFMS) pro posuzování autenticity a původu potravin na základě profilu nízkomolekulárních látek (metabolomickému profilu). Výhodou této techniky je minimální příprava vzorku (rozpuštění v toluenu nebo extrakce směsí methanol-voda) pro získání metabolomických profilů triacylglacerolů (TAG) nebo polárních látek (minoritní
  • Autenticita a původ potravin jsou významnými kvalitativními parametry, na něž je v poslední době kladen velký důraz. Kontrolní orgány a spotřebitelé požadují stále více informace o potravinách, které jsou distribuovány na trh. Vedle odhalovaní falšování potravin podvodnými výrobci za účelem ekonomického zisku (např. příměsí levnější složky) je u mnoha skupin potravin nutné kontrolovat také jejich geografický původ, který často rozhoduje o kvalitě a/nebo ceně produktu. Tato práce je zaměřena na využití nové ionizační techniky, přímé analýzy v reálném čase (direct analysis in real time, DART) ve spojení s hmotnostním detektorem s analyzátorem doby letu (time-of-flight mass spektrometry, TOFMS) pro posuzování autenticity a původu potravin na základě profilu nízkomolekulárních látek (metabolomickému profilu). Výhodou této techniky je minimální příprava vzorku (rozpuštění v toluenu nebo extrakce směsí methanol-voda) pro získání metabolomických profilů triacylglacerolů (TAG) nebo polárních látek (minoritní (cs)
  • The authenticity of foods is an important qualitative parameter. The present study deals with utilization of novel ionization technique, direct analysis in real time (DART), coupled to time-of-flight mass spectrometry (TOFMS) for rapid assessment of animal fats authenticity (lard, beef tallow and fish oil). Employing minimal sample preparation (dilution in toluene or extraction with methanol?water mixture), profiles of triacylglycerols (TAGs) and some minor compounds were obtained by DART?TOFMS analysis of samples. To explore the potential of DART?TOFMS for detection of lard adulteration with beef tallow, also model admixtures of selected samples were prepared and examined. The internal structure of obtained data (mass spectral fingerprints) was inspected with the use of principal component analysis (PCA). In the next step, linear discriminant analysis (LDA) was employed for sample classification. The best results were observed when profiles of TAGs were used as input data for LDA (both prediction and (en)
Title
  • Metabolomické profily (fingerprinty) při posuzování autenticity a původu potravinových surovin a produktů
  • Metabolomické profily (fingerprinty) při posuzování autenticity a původu potravinových surovin a produktů (cs)
  • Metabolomic profiles (fingerprints) when assessing the authenticity and origin of raw materials and food products (en)
skos:prefLabel
  • Metabolomické profily (fingerprinty) při posuzování autenticity a původu potravinových surovin a produktů
  • Metabolomické profily (fingerprinty) při posuzování autenticity a původu potravinových surovin a produktů (cs)
  • Metabolomic profiles (fingerprints) when assessing the authenticity and origin of raw materials and food products (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00023846!RIV11-MZE-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91B306)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 270581
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00023846
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • autenticity; DART-TOFMS; fats (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DA5F0766378D]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Hrbek, Vojtěch
  • Pipek, Petr
  • Rohlík, Bo-Anne
  • Václavík, Lukáš
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software