About: Ověření možnosti využití stanovení ?fingerprint? oligosacharidů pro detekci nedeklarovaného nebo nepovoleného přídavku cukrů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Falšování ovocných šťáv je celosvětově závažným problémem. Někteří výrobci falšují ovocné šťávy z koncentrátu nedeklarovaným přídavkem cukerných látek (např. škrobový hydrolyzát, třtinový nebo řepný invertní cukr, sirupy s vysokým obsahem fruktosy) z důvodu, aby zvýšili objem své produkce a snížili výrobní náklady. K odhalení tohoto typu falšování lze využít účinné a relativně jednoduché metody tzv. fingerprint oligosacharidů. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie s pulzní amperometrickou detekcí (HPAE-PAD) patří mezi jedny z nejužitečnějších technik pro stanovení těchto oligosacharidů. Pro experimentální měření byly vybrány komerčně dostupné cukerné sirupy, přídavek cukrů byl pak zjišťován na modelových ?nafalšovaných? vzorcích ovocných šťáv. Cílem práce byla optimalizace a ověření metody HPAE-PAD pro analýzu profilů oligosacharidů v různých cukerných materiálech používaných pro falšování. Dalším přínosem projektu by měly být dosažené podklady pro ověřenou metodu HPAE-PAD a databáze profilů oligosa
  • Falšování ovocných šťáv je celosvětově závažným problémem. Někteří výrobci falšují ovocné šťávy z koncentrátu nedeklarovaným přídavkem cukerných látek (např. škrobový hydrolyzát, třtinový nebo řepný invertní cukr, sirupy s vysokým obsahem fruktosy) z důvodu, aby zvýšili objem své produkce a snížili výrobní náklady. K odhalení tohoto typu falšování lze využít účinné a relativně jednoduché metody tzv. fingerprint oligosacharidů. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie s pulzní amperometrickou detekcí (HPAE-PAD) patří mezi jedny z nejužitečnějších technik pro stanovení těchto oligosacharidů. Pro experimentální měření byly vybrány komerčně dostupné cukerné sirupy, přídavek cukrů byl pak zjišťován na modelových ?nafalšovaných? vzorcích ovocných šťáv. Cílem práce byla optimalizace a ověření metody HPAE-PAD pro analýzu profilů oligosacharidů v různých cukerných materiálech používaných pro falšování. Dalším přínosem projektu by měly být dosažené podklady pro ověřenou metodu HPAE-PAD a databáze profilů oligosa (cs)
  • Fruit juice adulteration is a significant worldwide problem. Some producers adulterate fruit juices from concentrate by undeclared addition of sweetening products (starch hydrolysates, cane and beet invert sugar, high fructose syrups) to increase visible quantities and reduce manufacturing costs. Fingerprint oligosaccharide analysis, which is effective and relatively simple, can be used to detect this type of adulteration. High-performance anion-exchange chromatography with pulsed amperometric detection (HPAE-PAD) is one of the most useful techniques for detection of these oligosaccharides. Some commercially available syrups were chosen for the experimental measurements, sugar addition was then detected on adulterated fruit juice samples prepared in the laboratory. Our goal was to optimize and validate the HPAE method for the analysis of oligosaccharides in various sugar substances used for adulteration. We intend to develop HPAE method and a database of the oligosaccharides in selected sugar syrups (en)
Title
  • Ověření možnosti využití stanovení ?fingerprint? oligosacharidů pro detekci nedeklarovaného nebo nepovoleného přídavku cukrů
  • Verification of possibility to use fingerprint oligosaccharide analysis for detecting of undeclared or unauthorized sugar addition (en)
  • Ověření možnosti využití stanovení ?fingerprint? oligosacharidů pro detekci nedeklarovaného nebo nepovoleného přídavku cukrů (cs)
skos:prefLabel
  • Ověření možnosti využití stanovení ?fingerprint? oligosacharidů pro detekci nedeklarovaného nebo nepovoleného přídavku cukrů
  • Verification of possibility to use fingerprint oligosaccharide analysis for detecting of undeclared or unauthorized sugar addition (en)
  • Ověření možnosti využití stanovení ?fingerprint? oligosacharidů pro detekci nedeklarovaného nebo nepovoleného přídavku cukrů (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00023843!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91B283), Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 277788
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00023843
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Oligosaccharides; Fruit juice from concentrate; Syrup; Adulteration; HPAE-PAD (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5EABC137621F]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Voldřich, Michal
  • Kvasnička, František
  • Čížková, Helena
  • Šnebergrová, Jitka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software