Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Falšování potravin je závažný společensko-ekonomický problém, kterému je v současné době věnována zvýšená pozornost. V případě ovocných výrobků se z hlediska falšování jedná zejména o náhradu dražší suroviny surovinou levnější (zejména jablky) či o nedodržení obsahu ovocné složky deklarované na obalu. Přídavek jablečné suroviny lze prokázat přítomností flavonoidní sloučeniny floridzinu, který je charakteristickým markerem právě pro jablka. Mezi další technologicky využívané plody, ve kterých byl nalezen floridzin, patří zejména jahody (až 5 mg/kg), brusinky a šípky. Cílem práce bylo zhodnotit využitelnost floridzinu jako markeru pro detekci a kvantifikaci přídavku jablečné suroviny do vybraných potravinářských výrobků.
- Falšování potravin je závažný společensko-ekonomický problém, kterému je v současné době věnována zvýšená pozornost. V případě ovocných výrobků se z hlediska falšování jedná zejména o náhradu dražší suroviny surovinou levnější (zejména jablky) či o nedodržení obsahu ovocné složky deklarované na obalu. Přídavek jablečné suroviny lze prokázat přítomností flavonoidní sloučeniny floridzinu, který je charakteristickým markerem právě pro jablka. Mezi další technologicky využívané plody, ve kterých byl nalezen floridzin, patří zejména jahody (až 5 mg/kg), brusinky a šípky. Cílem práce bylo zhodnotit využitelnost floridzinu jako markeru pro detekci a kvantifikaci přídavku jablečné suroviny do vybraných potravinářských výrobků. (cs)
- Adulteration of food is a serious socio-economic problem, which is currently paying a close attention. The fruit based products are adulterated with addition of cheaper raw material (especially apples), or with a reduction of content of raw fruit material. Addition of raw apple to fruit based products can be detected by flavonoid compounds phloridzin, which is a characteristic marker for apples. Other technologically important fruits which were found floridzin are strawberries (up to 5 mg/kg), cranberries and rose hips. The aim presented paper was to evaluate the usefulness of phloridzin as a marker for the detection and quantification of apple raw material addition to the selected food products. (en)
|
Title
| - Floridzin jako marker jablečné suroviny
- Floridzin jako marker jablečné suroviny (cs)
- Phloridzin as a marker of raw apple material (en)
|
skos:prefLabel
| - Floridzin jako marker jablečné suroviny
- Floridzin jako marker jablečné suroviny (cs)
- Phloridzin as a marker of raw apple material (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00023836!RIV11-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QI91B283), Z(MSM6046137305)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00023836
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - phloridzin; HPLC; apples; technology; adulteration (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Opatová, Hana
- Voldřich, Michal
- Ševčík, Rudolf
- Rajchl, Aleš
- Čížková, Helena
- Soukupová, Veronika
- Baxant, Josef
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |