About: Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Mezi nejvíce zkoumané mikroorganismy s probiotickými vlastnostmi patří zástupci rodu Lactobacillus. Cílem práce bylo porovnat charakteristiky vybraných kmenů rodu Lactobacillus spojené s probiotickými vlastnostmi ve srovnání s komerčním probiotickým kmenem L. casei Lafti L26. U testovaných kmenů byly zjištěny rozdíly v růstových vlastnostech v MRS bujónu i mléce, enzymatické a hemolytické aktivitě. Rozdíly v rezistenci k antibiotikům byly nevýrazné. Kmeny vykazovaly rozdílnou odolnost vůči nízkému pH a přítomnosti žlučových solí. Všechny kmeny byly schopny různého stupně adaptace k žlučovým solím po 24 h kultivaci. Významné rozdíly v přežívání buněk při nízkém pH byly zjištěny v případě izolovaných buněk a buněk kultivovaných v mléce. Jako nejodolnější k podmínkám trávicího traktu byl vyhodnocen kmen L. acidophilus CCDM 151.
  • Mezi nejvíce zkoumané mikroorganismy s probiotickými vlastnostmi patří zástupci rodu Lactobacillus. Cílem práce bylo porovnat charakteristiky vybraných kmenů rodu Lactobacillus spojené s probiotickými vlastnostmi ve srovnání s komerčním probiotickým kmenem L. casei Lafti L26. U testovaných kmenů byly zjištěny rozdíly v růstových vlastnostech v MRS bujónu i mléce, enzymatické a hemolytické aktivitě. Rozdíly v rezistenci k antibiotikům byly nevýrazné. Kmeny vykazovaly rozdílnou odolnost vůči nízkému pH a přítomnosti žlučových solí. Všechny kmeny byly schopny různého stupně adaptace k žlučovým solím po 24 h kultivaci. Významné rozdíly v přežívání buněk při nízkém pH byly zjištěny v případě izolovaných buněk a buněk kultivovaných v mléce. Jako nejodolnější k podmínkám trávicího traktu byl vyhodnocen kmen L. acidophilus CCDM 151. (cs)
  • Lactobacilli are widely used and studied as probiotic microorganisms. The aim of this study was to compare the properties associated with probiotic characters of selected Lactobacillus strains in comparison with commercial strain L. casei Lafti L26. The differences in growth properties in MRS broth and milk, in enzymatic and haemolytic activities were found. The differences in antibiotic resistance were insignificant. The strains showed different resistance against low pH and against bile salt concentration. All strains were able to adapt to the presence of bile salt after 24 h incubation. A significant difference in survival under low pH was found for the isolated cells compared to cells cultivated in milk. The strain L. acidophilus CCDM 151 was evaluated as the most resistant to the conditions of the digestive tract. (en)
Title
  • Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi
  • Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi (cs)
  • Selection of lactic acid bacteria with probiotic properties (en)
skos:prefLabel
  • Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi
  • Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi (cs)
  • Selection of lactic acid bacteria with probiotic properties (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00023832!RIV11-MZE-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101B090)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 123
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 296804
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00023832
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • probiotic; Lactobacillus; bile tolerance; pH tolerance; enzymatic activity; antibiotic resistance (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4B80071C316E]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 123
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Horáčková, Šárka
  • Plocková, Milada
  • Žaludová, Kateřina
issn
  • 1212-950X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software