About: Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem této práce bylo sledovat vliv zdroje uhlíku a teploty kultivace na zastoupení mastných kyselin (MK) u tří kmenů bakterií rodu Rhodococcus (R. erythropolis CCM 2595 DcatR, R. erythropolis CCM 2595 pSRK 21 phe, R. erythropolis CCM 2595). Kultivace mikroorganismů probíhala v minerálním médiu s fenolem (toxický zdroj uhlíku a energie) o koncentraci 0,3 g/l, 0,7 g/l a se sukcinátem o koncentraci 10 g/l při teplotách 15 °C, 20 °C a 30 °C. Izolace MK byla provedena z lyofilizátu buněk. Mastné kyseliny byly derivatizovány na příslušné methylestery a analyzovány pomocí GC-MS. V přítomnosti toxického substrátu (fenol 0,3 nebo 0,7 g/l) byl zjištěn vyšší obsah nasycených mastných kyselin ve srovnání s kontrolním sukcinátem. Změny způsobené přítomností toxického substrátu byly zjištěny i v případě kyselin s hydroxy-skupinou a kyselin s rozvětveným řetězcem. Vlivem kultivační teploty došlo ke změně poměru nasycených/nenasycených mastných kyselin.
  • Cílem této práce bylo sledovat vliv zdroje uhlíku a teploty kultivace na zastoupení mastných kyselin (MK) u tří kmenů bakterií rodu Rhodococcus (R. erythropolis CCM 2595 DcatR, R. erythropolis CCM 2595 pSRK 21 phe, R. erythropolis CCM 2595). Kultivace mikroorganismů probíhala v minerálním médiu s fenolem (toxický zdroj uhlíku a energie) o koncentraci 0,3 g/l, 0,7 g/l a se sukcinátem o koncentraci 10 g/l při teplotách 15 °C, 20 °C a 30 °C. Izolace MK byla provedena z lyofilizátu buněk. Mastné kyseliny byly derivatizovány na příslušné methylestery a analyzovány pomocí GC-MS. V přítomnosti toxického substrátu (fenol 0,3 nebo 0,7 g/l) byl zjištěn vyšší obsah nasycených mastných kyselin ve srovnání s kontrolním sukcinátem. Změny způsobené přítomností toxického substrátu byly zjištěny i v případě kyselin s hydroxy-skupinou a kyselin s rozvětveným řetězcem. Vlivem kultivační teploty došlo ke změně poměru nasycených/nenasycených mastných kyselin. (cs)
  • The aim of the study was to evaluate the impact of toxic substrate (phenol) and cultivation temperature on fatty acids composition in cell envelope of Rhodococcus erythropolis. Bacterial cells were cultivated in mineral medium with phenol (0.3 or 0.7 g/l) or succinate (10 g/l) at 15, 20 or 30°C. Fatty acids were isolated from lyophilized cells and analysed as methyl esters by GC-MS. Phenol treatment caused changes in the distribution of saturated, hydroxy and branched fatty acids. The cultivation temperature has a significant influence on sut//unsut ratio. (en)
Title
  • Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin
  • Influence of cultivation condition on fatty acid composition in cell envelope of phenol degrading bacteria (en)
  • Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin
  • Influence of cultivation condition on fatty acid composition in cell envelope of phenol degrading bacteria (en)
  • Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00023754!RIV11-MPO-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B08062), P(FT-TA3/063), P(FT-TA3/077), Z(MSM6046137307)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 296118
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00023754
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • fatty acids; GC-MS; phenol; bioremediation; cell membrane; toxic compound tolerance (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FF537FB1C379]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Třeboň
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Chrudim
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sanační technologie XIII
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pospíšilová, Dagmar
  • Schreiberová, Olga
  • Krulikovská, Tereza
  • Masák, Jan
  • Čejková, Alena
  • Polová, Miriam
  • Schejbalová, Petra
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Ekomonitor s.r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86832-51-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software