About: Přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Článek předkládá rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě opakované rektifikace a rafinace lze vlastnosti lihu zlepšit pomocí adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí. Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Mimo to lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých činidel nebo iontovýměnných procesů. Tyto způsoby úpravy a zušlechťování lihu nacházejí uplatnění zejména při výrobě vysoce jakostních vodek.
  • Článek předkládá rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě opakované rektifikace a rafinace lze vlastnosti lihu zlepšit pomocí adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí. Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Mimo to lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých činidel nebo iontovýměnných procesů. Tyto způsoby úpravy a zušlechťování lihu nacházejí uplatnění zejména při výrobě vysoce jakostních vodek. (cs)
  • The article gives overview of various methods of alcohol and alcoholic beverage producers to ensure the required quality of alcohol and its possible refinement. This applies especially for the removal of fermentation by-products and accompanying substances from alcohol, which are undesirable mainly from the sensorial point of view. In addition to repeated rectification and purification, the properties of alcohol can be improved by means of adsorption methods from which the adsorption of substances on activated carbon is the most frequently used one. There exists a number of alternatives and possibilities how to increase this process. For alcohol purification, some other filtration and adsorption materials can also be used, such as techniques based on the contact of alcohol with gas, additions of various agents or ion-exchange methods.These ways of treatment and purification of alcohol can be applied especially for the production of high-quality vodka brands. (en)
Title
  • Přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu
  • Overview of alcohol purification methods used in beverage industry (en)
  • Přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu (cs)
skos:prefLabel
  • Přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu
  • Overview of alcohol purification methods used in beverage industry (en)
  • Přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/09:00022489!RIV10-MPO-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2A-2TP1/124)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 335598
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/09:00022489
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • spirit; ethanol; purification; adsorption; activated carbon; ion-exchange resins (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [616B58D0F765]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kvasný průmysl
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 55
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Melzoch, Karel
  • Siříšťová, Lucie
issn
  • 0023-5830
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software