About: Antioxidační působení rostlinných fenolů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Food of plant origin often contains compounds with antioxidant activity in foods and in organisms. Besides ascorbic acid, tocopherols, carotenoids, glucosinolates and other natural compounds with antioxidant activity there is also a large group of phenolic compounds. The main active antioxidants are phenolic acids and their esters and glycosides, flavonoids and catechins. Their effect depends mainly on the phenolic structure. Some phenolics, for example anthocyanins or simple derivatives of benzoic acid are practically ineffective. On the other hand some derivatives of cinnamic acid, many flavonoids and catechins have an extremely high antioxidant activity. Vegetables are the main source of active phenolics containing mostly moderately active flavonoids. Fruit contains predominantly less active anthocyanins, and the content of more active flavonoids is usually low. A more remarkable content of active compounds is present in some berries, for example in blueberries or cranberries. Compounds with a ve (en)
  • Potraviny rostlinného původu často obsahují látky působící v potravině i v organismu jako antioxidanty. Jako přirozené složky s antioxidačním účinkem se vyskytuje vedle askorbové kyseliny, tokoferolů, karotenoidů, glukosinolátů aj. i velká skupina fenolových sloučenin. Aktivními antioxidanty jsou hlavně fenolové kyseliny a jejich estery a glykosidy, flavonoidy (volné nebo častěji vázané jako glykosidy) a katechiny. Účinek závisí hlavně na struktuře fenolu. Některé fenoly, např. anthokyany nebo jednoduché deriváty benzoové kyseliny jsou prakticky neúčinné, naopak některé deriváty skořicové kyseliny, řada flavonoidů a katechinů má extremně vysoký antioxidační efekt. Hlavním zdrojem aktivních fenolů je zelenina, která obsahuje hlavně středně aktivní flavonoidy. Ovoce obsahuje převážně méně účinné anthokyany, obsah aktivnějších flavonoidů je obvykle nízký. Významnější obsah aktivních látek je v některém drobném ovoci, např. borůvkách nebo brusinkách. Látky s velmi vysokou aktivitou lze nalézt v některý
  • Potraviny rostlinného původu často obsahují látky působící v potravině i v organismu jako antioxidanty. Jako přirozené složky s antioxidačním účinkem se vyskytuje vedle askorbové kyseliny, tokoferolů, karotenoidů, glukosinolátů aj. i velká skupina fenolových sloučenin. Aktivními antioxidanty jsou hlavně fenolové kyseliny a jejich estery a glykosidy, flavonoidy (volné nebo častěji vázané jako glykosidy) a katechiny. Účinek závisí hlavně na struktuře fenolu. Některé fenoly, např. anthokyany nebo jednoduché deriváty benzoové kyseliny jsou prakticky neúčinné, naopak některé deriváty skořicové kyseliny, řada flavonoidů a katechinů má extremně vysoký antioxidační efekt. Hlavním zdrojem aktivních fenolů je zelenina, která obsahuje hlavně středně aktivní flavonoidy. Ovoce obsahuje převážně méně účinné anthokyany, obsah aktivnějších flavonoidů je obvykle nízký. Významnější obsah aktivních látek je v některém drobném ovoci, např. borůvkách nebo brusinkách. Látky s velmi vysokou aktivitou lze nalézt v některý (cs)
Title
  • Antioxidační působení rostlinných fenolů
  • Antioxidant effects of plant phenols (en)
  • Antioxidační působení rostlinných fenolů (cs)
skos:prefLabel
  • Antioxidační působení rostlinných fenolů
  • Antioxidant effects of plant phenols (en)
  • Antioxidační působení rostlinných fenolů (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/09:00022433!RIV10-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 303503
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/09:00022433
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antioxidants; phenolics; flavonoids; catechins (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1C1768E123C3]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Antioxidanty 2009
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chrpová, Diana
  • Pánek, Jan
  • Kouřimská, Lenka
  • Heřmanová, Veronika
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 978-80-552-0209-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software