About: Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Modified diets used for the protection of the gastrointestinal system usually have a bland taste and aroma. The motivation for consumers to restrict their normal diet and to adhere to these modified diets is very weak. Therefore, modern dietology recommends the use of various herbs (fresh or dried) in meal preparation to improve the flavour. These herbs often contain various compounds with antioxidant effects, mainly phenols and/or ascorbic acid. The antioxidant activity of some herbs used in dietology was determined by monitoring their ability to scavenge radicals from 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl (DPPH). This method is calibrated with ascorbic acid as a very important hydrophilic antioxidant. In herbs various phenols are the most active compounds. Therefore, the activity was measured in water extracts of selected herbs. Mentha (Mentha x piperita), oregano (Origanum vulgare), greek oregano (?rigani?; Origanum heracleoticum), sage (Salvia officinalis) and savory (Satureja montana) showed very sign (en)
  • Moderní dietologie doporučuje používání různých aromatických bylin (čerstvých nebo sušených) v pokrmech pro šetřící diety pro zlepsení flavour těchto pokrmů. Tyto byliny současně obsahují řadu látek s antioxidační aktivitou, hlavně fenolů a askorbové kyseliny. Antioxidační aktivita bylin byla hodnocena ve vodném extraktu bylin pomocí zhášení radikálu DPPH. Metoda byla kalibrována na askorbovou kyselinu. Nejvýraznější antioxidační působení vykazovaly máta peprná (Mentha x piperita), oregano (Origanum vulgare), řecké oregano (?rigani?; Origanum heracleoticum), šalvěj (Salvia officinalis) a saturejka (Satureja montana)
  • Moderní dietologie doporučuje používání různých aromatických bylin (čerstvých nebo sušených) v pokrmech pro šetřící diety pro zlepsení flavour těchto pokrmů. Tyto byliny současně obsahují řadu látek s antioxidační aktivitou, hlavně fenolů a askorbové kyseliny. Antioxidační aktivita bylin byla hodnocena ve vodném extraktu bylin pomocí zhášení radikálu DPPH. Metoda byla kalibrována na askorbovou kyselinu. Nejvýraznější antioxidační působení vykazovaly máta peprná (Mentha x piperita), oregano (Origanum vulgare), řecké oregano (?rigani?; Origanum heracleoticum), šalvěj (Salvia officinalis) a saturejka (Satureja montana) (cs)
Title
  • Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách
  • Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách (cs)
  • Antioxidant activity of some herbs used in dietology practice (en)
skos:prefLabel
  • Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách
  • Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách (cs)
  • Antioxidant activity of some herbs used in dietology practice (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/09:00022432!RIV10-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 303504
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/09:00022432
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antioxidants; herbs; DPPH radical; ascorbic acid; phenols (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1A1072CEB8E5]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Antioxidanty 2009
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chrpová, Diana
  • Pánek, Jan
  • Kouřimská, Lenka
  • Heřmanová, Veronika
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 978-80-552-0209-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 38 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software