Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Highh salt content is limiting factor for utilisation of whey. Desalting of whey and whey with added salt (1 % NaCl) was performed on electrodialysis unit ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, ČR). ED was monitored by measurement of conductivity, pH and concentration of cations by capillary electrophoresis PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., The Netherlands). Whey in both cases was desalted to 95 % in 50 and 65 min. Monovalent cations are removed preferably. (en)
- Vysoký obsah solí v syrovátce omezuje možnosti jejího využití. Minerální látky ovlivňují také chuť a nutriční hodnotu syrovátkových produktů. K odsolení sladké kravské syrovátky a syrovátky s přídavkem soli (1 % hm. NaCl) byla použita elektrodialyzační jednotka ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, ČR). Během demineralizace byly sledovány změny vodivosti a pH. Vzorky diluátu byly odebírány v 10 minutových intervalech a následně analyzovány pomocí kapilární elektroforézy PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, Nizozemí). Kationty (K+, Na+, Ca2+, Mg2+) byly detekovány DAD detektorem při 206 nm a kvantifikovány na základě kalibrace. Při stanovení byla využita negativní detekce s imidazolem v základním elektrolytu. Při elektrodialýze jsou přednostně odstraňovány jednomocné kationty. V syrovátce bez přidané soli byl zaznamenán pokles koncentrace K+ z počáteční koncentrace 1,67 g/l na 0,02 g/l, Na+ z 0,43 g/l na 0,02 g/l, Ca2+ z 0,45 g/l na 0,07 g/l a Mg2+ z 0,12 g/l na 0,03 g/l. V syrovátce s pří
- Vysoký obsah solí v syrovátce omezuje možnosti jejího využití. Minerální látky ovlivňují také chuť a nutriční hodnotu syrovátkových produktů. K odsolení sladké kravské syrovátky a syrovátky s přídavkem soli (1 % hm. NaCl) byla použita elektrodialyzační jednotka ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, ČR). Během demineralizace byly sledovány změny vodivosti a pH. Vzorky diluátu byly odebírány v 10 minutových intervalech a následně analyzovány pomocí kapilární elektroforézy PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, Nizozemí). Kationty (K+, Na+, Ca2+, Mg2+) byly detekovány DAD detektorem při 206 nm a kvantifikovány na základě kalibrace. Při stanovení byla využita negativní detekce s imidazolem v základním elektrolytu. Při elektrodialýze jsou přednostně odstraňovány jednomocné kationty. V syrovátce bez přidané soli byl zaznamenán pokles koncentrace K+ z počáteční koncentrace 1,67 g/l na 0,02 g/l, Na+ z 0,43 g/l na 0,02 g/l, Ca2+ z 0,45 g/l na 0,07 g/l a Mg2+ z 0,12 g/l na 0,03 g/l. V syrovátce s pří (cs)
|
Title
| - Demineralizace sladké syrovátky.
- Demineralizace sladké syrovátky. (cs)
- Demineralization of cheese whey (en)
|
skos:prefLabel
| - Demineralizace sladké syrovátky.
- Demineralizace sladké syrovátky. (cs)
- Demineralization of cheese whey (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/09:00022429!RIV10-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/09:00022429
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - electrodialysis; whey; demineralization; salts (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Diblíková, Lenka
- Čurda, Ladislav
- Pocedičová Roz.hellerová, Klára
- Homolová, Karolína
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká společnost chemického inženýrství
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |