About: Využití chitosanu při frakcionaci bílkovin syrovátky.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • A method for selective separation of undenatured β-lactoglobulin (β-Lg) from cheese whey, based on electrostatic interactions between whey proteins (WP) and chitosan, was performed in pH range 2-7. For final extraction sodium acetate solution of pH 10 was used. At pH values 2-4 biopolymers did not interact with each other or formed soluble complexes. At pH values 6-7 strong interactions were observed. The highest content of β-Lg was obtained at pH 6. A recovery of 65% of β-Lg with a protein purity of 86% was achieved. The production of cheese whey without β-lactoglobulin could help to extend the application of dairy by-products in food processing, and to isolate hypoallergenic whey protein concentrates. (en)
  • Byla vypracována metoda selektivní separace nedenaturovaného β-laktoglobulinu (β-Lg) ze syrovátky založená na elektrostatických interakcích s chitosanem v rozmezí pH 2 - 7. Pro konečné uvolnění β-Lg byl použit roztok octanu sodného při pH 10. V rozmezí pH 2 - 4 biopolymery neinteragují nebo tvoří rozpustné komplexy. Silné interakce byly pozorovány v rozmezí pH 6 - 7. Nejlepších výsledků bylo dosaženo při pH 6 s výtěžkem β-Lg 65 % a čistotou 86 %. Syrovátku po odstranění β-Lg lze zpracovat na hypoalergenní komcentráty bílkovin syrovátky.
  • Byla vypracována metoda selektivní separace nedenaturovaného β-laktoglobulinu (β-Lg) ze syrovátky založená na elektrostatických interakcích s chitosanem v rozmezí pH 2 - 7. Pro konečné uvolnění β-Lg byl použit roztok octanu sodného při pH 10. V rozmezí pH 2 - 4 biopolymery neinteragují nebo tvoří rozpustné komplexy. Silné interakce byly pozorovány v rozmezí pH 6 - 7. Nejlepších výsledků bylo dosaženo při pH 6 s výtěžkem β-Lg 65 % a čistotou 86 %. Syrovátku po odstranění β-Lg lze zpracovat na hypoalergenní komcentráty bílkovin syrovátky. (cs)
Title
  • Využití chitosanu při frakcionaci bílkovin syrovátky.
  • Využití chitosanu při frakcionaci bílkovin syrovátky. (cs)
  • Use of chitosan in whey protein separation (en)
skos:prefLabel
  • Využití chitosanu při frakcionaci bílkovin syrovátky.
  • Využití chitosanu při frakcionaci bílkovin syrovátky. (cs)
  • Use of chitosan in whey protein separation (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/09:00022421!RIV10-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 350719
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/09:00022421
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • b-lactoglobulin; chitosan; whey proteins (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [96D2AAB3830C]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Diblíková, Lenka
  • Čurda, Ladislav
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VFUT
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-068-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software