About: Vliv rozmarýnového extraktu na vlastnosti masných výrobků     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • One of sophisticated method to lower the amount of added of chemical additives to meat products is the usage of natural products and plant extracts. Among the natural products that can effect the shelf-life time of meat products are extracts of spices. They are a natural part of meat products and can also positively affect their organoleptic characteristics. Within the experiments the effect of certain spice extracts was studied. The rosemary extract shown to be the most effective, especially the light fraction of the extract, and it also depended on the used concentration. Adding the rosemary extract to meat products lipid oxidation was decreased and the colour was stabilized. The positive effect of the rosemary extract multiplies by adding lycopene, which is both an antioxidant and a colorant. The effectivity of the antioxidant of the rosemary extract was studied on dried-cooked sausages, hams, smoked-cooked sausages, fermented salami with paprika, minced meat and bone (marrow). (en)
  • Jednou s chytrých alternativ k přídavku chemických aditiv je použití přírodních látek a extraktů z rostlin. Mezi přírodní látky, které mohou ovlivnit údržnost masných výrobků, patří bezesporu extrakty koření, které jsou přirozenou složkou potravin a většinou pozitivně ovlivňují organoleptické vlastnosti potravin. V rámci experimentů se zkoušel vliv vybraných extraktů koření. Ze sledovaných extraktů koření se ukázal nejúčinnější extrakt rozmarýnu, jako antioxidant je účinná zejména jeho lehká frakce, přičemž záleží i na koncentraci. Jeho aplikace brání oxidaci lipidů, dochází ke stabilizaci hemových barviv. Účinky rozmarýnu se zvyšují kombinací s lykopenem, který je jak antioxidantem, tak i barvivem. Účinnost byla testována u trvanlivých salámů, šunek, měkkých salámů, fermentovaných salámů s paprikou, mletého masa a kostí.
  • Jednou s chytrých alternativ k přídavku chemických aditiv je použití přírodních látek a extraktů z rostlin. Mezi přírodní látky, které mohou ovlivnit údržnost masných výrobků, patří bezesporu extrakty koření, které jsou přirozenou složkou potravin a většinou pozitivně ovlivňují organoleptické vlastnosti potravin. V rámci experimentů se zkoušel vliv vybraných extraktů koření. Ze sledovaných extraktů koření se ukázal nejúčinnější extrakt rozmarýnu, jako antioxidant je účinná zejména jeho lehká frakce, přičemž záleží i na koncentraci. Jeho aplikace brání oxidaci lipidů, dochází ke stabilizaci hemových barviv. Účinky rozmarýnu se zvyšují kombinací s lykopenem, který je jak antioxidantem, tak i barvivem. Účinnost byla testována u trvanlivých salámů, šunek, měkkých salámů, fermentovaných salámů s paprikou, mletého masa a kostí. (cs)
Title
  • Vliv rozmarýnového extraktu na vlastnosti masných výrobků
  • Vliv rozmarýnového extraktu na vlastnosti masných výrobků (cs)
  • The effect of rosemary extract on the properties of meat products (en)
skos:prefLabel
  • Vliv rozmarýnového extraktu na vlastnosti masných výrobků
  • Vliv rozmarýnového extraktu na vlastnosti masných výrobků (cs)
  • The effect of rosemary extract on the properties of meat products (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/09:00022297!RIV10-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FT-TA3/059), Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 349527
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/09:00022297
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Rosemary; lycopene; extract; antioxidant; colour; lipids oxidation; meat products (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F20C525B3A08]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Štrbské pleso
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Additives and contaminants in food
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pipek, Petr
  • Pánek, Jan
  • Staruch, Ladislav
  • Bělková, Bo-Anne
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská technická univerzita v Bratislave
https://schema.org/isbn
  • 978-80-227-3183-6
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 15 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software