About: Produkce tyraminu enterokoky a vliv fyzikálně-chemických parametrů na jeho produkci     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V syrovém mléce (6 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 103 ? 105 KTJ/ml. V čerstvých sýrech (5 vzorků) a polotvrdých sýrech (5 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 102 až 106 KTJ/g, v závislosti na druhu sýra. U 20 z 33 izolovaných enterokoků byla prokázána tyrosindekarboxylasová aktivita a u 3 kmenů navíc histidindekarboxylasová aktivita. Kolekce 8 kmenů s nejsilnější tyrosindekarboxylasovou aktivitou byla identifikována jako E. faecium (Z3, Z4, Br4 a 6/4D) a E. faecalis (Ž4, 3/3C a 4/1A). Kmen Enterococcus spp. Z1 nebyl pomocí použitých metod druhově určen, ale rod byl potvrzen pomocí PCR. Tyrosindekarboxylasová aktivita byla u všech kmenů potvrzena detekcí tdc genu a pomocí TLC. Významný vliv testovaných fyzikálně-chemických parametrů na produkci tyraminu nebyl zaznamenán.
  • V syrovém mléce (6 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 103 ? 105 KTJ/ml. V čerstvých sýrech (5 vzorků) a polotvrdých sýrech (5 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 102 až 106 KTJ/g, v závislosti na druhu sýra. U 20 z 33 izolovaných enterokoků byla prokázána tyrosindekarboxylasová aktivita a u 3 kmenů navíc histidindekarboxylasová aktivita. Kolekce 8 kmenů s nejsilnější tyrosindekarboxylasovou aktivitou byla identifikována jako E. faecium (Z3, Z4, Br4 a 6/4D) a E. faecalis (Ž4, 3/3C a 4/1A). Kmen Enterococcus spp. Z1 nebyl pomocí použitých metod druhově určen, ale rod byl potvrzen pomocí PCR. Tyrosindekarboxylasová aktivita byla u všech kmenů potvrzena detekcí tdc genu a pomocí TLC. Významný vliv testovaných fyzikálně-chemických parametrů na produkci tyraminu nebyl zaznamenán. (cs)
  • Enterococci were presented in 6 samples of raw cow milk at the level 103 - 105 CFU ml1, in 5 samples of fresh cheeses at the level 102 - 106 CFU g-1 and in 5 samples of semi-hard cheeses at the level 103 - 105 CFU g-1. Out of 33 isolated Enterococcus strains, which were screened for tyrosine decarboxylase (tdc) activity by usage differential growth medium, were 20 strains positive. A collection of 8 strains with the strongest tdc activity were identified as E. faecium (Z3, Z4, Br4 and 6/4D strains) and E. faecalis (Ž4, 3/3C and 4/1A strains). Enterococcus spp. Z1 strain was not identified at the species level, but the genus was confirmed by PCR method. Their tdc activity was confirmed by TLC and detection of tdc gene. Significant influence of tested physico-chemicals parameters on tyramine production was not confirmed. (en)
Title
  • Produkce tyraminu enterokoky a vliv fyzikálně-chemických parametrů na jeho produkci
  • Produkce tyraminu enterokoky a vliv fyzikálně-chemických parametrů na jeho produkci (cs)
  • Production of tyramin by enterococci and influence of physico-chemical parameters on its production (en)
skos:prefLabel
  • Produkce tyraminu enterokoky a vliv fyzikálně-chemických parametrů na jeho produkci
  • Produkce tyraminu enterokoky a vliv fyzikálně-chemických parametrů na jeho produkci (cs)
  • Production of tyramin by enterococci and influence of physico-chemical parameters on its production (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/09:00022284!RIV10-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06048), Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 336788
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/09:00022284
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Enterococcus; decarboxylase; tyrosine; TLC; PCR (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A4D776E20D80]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno, ČR
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek a posterů - XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Plocková, Milada
  • Svobodová, Hana
  • Šviráková, Eva
  • Kučerová, Kateřina
  • Tůma, Štěpán
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Knihovnička.cz
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-081-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software