About: Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study was to verify behaviour of nanofiltration membranes during separation of mixtures containing sugar and salts under various conditions such as temperatur, pressure, pH. The retention and filtration kinetice were observed during nanofiltration of model solutions simoulating whey and molasses on the membrane Osmonics DL and DK. (en)
  • Tato práce se zaměřila na oblasti, kde by bylo možné zlepšit ekonomiku technologického procesu díky dalšímu zhodnocení a zpracování odpadních produktů a meziproduktů z potravinářského průmyslu pomocí nanofiltrace. Experimenty probíhaly na modelových směsích obsahujících kombinaci sacharidů a jednomocných a dvoumocných solí (roztok I: sacharosa + chloridy zinečnatý a draselný; roztok II: laktosa + chloridy sodný, draselný, vápenatý, hořečnatý), jež simulovaly svým složením melasu a syrovátku. Tyto roztoky se filtrovaly na komerčně vyráběných membránách GE Osmonics DL a DK a sledoval se vliv nejrůznějších parametrů jako je teplota, tlak a pH jednak na rychlost toku permeátu, tak na retenci jednotlivých složek membránou. Cílem této práce bylo v podstatě otestovat chování membrán a zvolit vhodné podmínky, při kterých by bylo docíleno maximální separace solí od sacharidů a navrhnout podmínky pro další experimenty, kdy by bylo dosaženo vyšší zahuštění retentátu a také prostudovat vliv podmínek na mechani
  • Tato práce se zaměřila na oblasti, kde by bylo možné zlepšit ekonomiku technologického procesu díky dalšímu zhodnocení a zpracování odpadních produktů a meziproduktů z potravinářského průmyslu pomocí nanofiltrace. Experimenty probíhaly na modelových směsích obsahujících kombinaci sacharidů a jednomocných a dvoumocných solí (roztok I: sacharosa + chloridy zinečnatý a draselný; roztok II: laktosa + chloridy sodný, draselný, vápenatý, hořečnatý), jež simulovaly svým složením melasu a syrovátku. Tyto roztoky se filtrovaly na komerčně vyráběných membránách GE Osmonics DL a DK a sledoval se vliv nejrůznějších parametrů jako je teplota, tlak a pH jednak na rychlost toku permeátu, tak na retenci jednotlivých složek membránou. Cílem této práce bylo v podstatě otestovat chování membrán a zvolit vhodné podmínky, při kterých by bylo docíleno maximální separace solí od sacharidů a navrhnout podmínky pro další experimenty, kdy by bylo dosaženo vyšší zahuštění retentátu a také prostudovat vliv podmínek na mechani (cs)
Title
  • Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách
  • Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách (cs)
  • Separation of salt ? sugar mixtures on nanofiltration membranes (en)
skos:prefLabel
  • Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách
  • Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách (cs)
  • Separation of salt ? sugar mixtures on nanofiltration membranes (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/09:00022235!RIV10-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 340848
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/09:00022235
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • nanofiltration; sugar; salt; retention; whey; molasses (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [17A463767177]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Srní
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • CHISA 2009
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bubník, Zdeněk
  • Henke, Svatopluk
  • Hinková, Andrea
  • Kadlec, Pavel
  • Pour, Vladimír
  • Šnapková, Tereza
  • Kolářová, M.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká společnost chemického inženýrství
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86059-51-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software