About: Možnosti zlepšení pekařské kvality změnou struktury porostu ozimé pšenice v ekologickém zemědělství     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Exact field small-plot trials with winter wheat varieties Ludwig and Sulamit (both the quality groups E?elite) in organic farming in the sugar-beet growing region of Central Bohemia were conducted in the years 2005 and 2006 to test the possibility of increase in the crude protein content in grain and improvement of baking quality (row spacing 125, 250 and 370 mm, sowing rates 200, 300 and 400 germinating grains per m2) under the change of the stand structure. Statistically significant increase of crude protein content in wheat grain dry matter by approximately 0.6 % was found at widening of row spacing from 125 to 250 mm and by about 1.2 % at widening of row spacing from 125 to 375 mm. So, the variants cultivated in wider row spacing fulfilled the requirement for crude protein content in grain dry matter of food and baking wheat for minimum 11.5 %. Wheat cultivation in wider rows had no negative impact on the grain yield. (en)
  • V přesných polních maloparcelkových pokusech s odrůdami ozimé pšenice Ludwig a Sulamit (obě jakostní skupina E ? elitní), vedených v ekologickém způsobu pěstování v řepařské oblasti středních Čech v letech 2005 a 2006 jsme prověřovali, zda lze docílit při změně struktury porostu (šířka řádků 125, 250 a 370 mm, výsevky 200, 300 a 400 klíčivých obilek na m2) zvýšení obsahu N-látek v zrnu a zlepšení pekařské jakosti. Bylo zjištěno statisticky průkazné navýšení obsahu N-látek v sušině zrna pšenice o cca 0,6% při rozšíření meziřádkové vzdálenosti ze 125 na 250 mm a o cca 1,2% při rozšíření meziřádkové vzdálenosti ze 125 na 375 mm. Varianty pěstované v širších řádcích tak splnily požadavek na obsah N-látek v sušině zrna pšenice potravinářské pekárenské min. 11,5%. Pěstování pšenice v širších řádcích přitom nemělo negativní dopad na výnos zrna.
  • V přesných polních maloparcelkových pokusech s odrůdami ozimé pšenice Ludwig a Sulamit (obě jakostní skupina E ? elitní), vedených v ekologickém způsobu pěstování v řepařské oblasti středních Čech v letech 2005 a 2006 jsme prověřovali, zda lze docílit při změně struktury porostu (šířka řádků 125, 250 a 370 mm, výsevky 200, 300 a 400 klíčivých obilek na m2) zvýšení obsahu N-látek v zrnu a zlepšení pekařské jakosti. Bylo zjištěno statisticky průkazné navýšení obsahu N-látek v sušině zrna pšenice o cca 0,6% při rozšíření meziřádkové vzdálenosti ze 125 na 250 mm a o cca 1,2% při rozšíření meziřádkové vzdálenosti ze 125 na 375 mm. Varianty pěstované v širších řádcích tak splnily požadavek na obsah N-látek v sušině zrna pšenice potravinářské pekárenské min. 11,5%. Pěstování pšenice v širších řádcích přitom nemělo negativní dopad na výnos zrna. (cs)
Title
  • Možnosti zlepšení pekařské kvality změnou struktury porostu ozimé pšenice v ekologickém zemědělství
  • Possibilities of baking quality improving by the change of winter wheat stand structure in organic farming (en)
  • Možnosti zlepšení pekařské kvality změnou struktury porostu ozimé pšenice v ekologickém zemědělství (cs)
skos:prefLabel
  • Možnosti zlepšení pekařské kvality změnou struktury porostu ozimé pšenice v ekologickém zemědělství
  • Possibilities of baking quality improving by the change of winter wheat stand structure in organic farming (en)
  • Možnosti zlepšení pekařské kvality změnou struktury porostu ozimé pšenice v ekologickém zemědělství (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/08:00021210!RIV09-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 381008
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/08:00021210
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • organic cultivation; winter wheat; wide row spacing; grain quality; grain yield (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C055628A2548]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Bezpečnost a kvalita surovin a potravin, SPU v Nitře, 31.1.-1.2.2008
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Capouchová, I.
  • Krejčířová, Lucie
  • Petr, J.
  • Bicanová, E.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Fakulta biotechnológie a potravinárstva
https://schema.org/isbn
  • 978-80-8069-996-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software