About: Vztah mezi skladbou zásobních bílkovin a reologickými parametry ozimé pšenice z různých způsobů pěstování     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kvalita lepku pro specifické finální užití je určena zejména optimální kombinací zásobních glutenových proteinů ? gliadinů a gluteninů. Technologická kvalita a skladba bílkovin zrna pšenice je významně ovlivněna způsobem pěstování. Cílem práce bylo vyhodnotit vtahy mezi reologickými charakteristikami a skladbou bílkovin u vybraného souboru pšenice ozimé z různých skupin jakosti (E, A, B, C) z ekologického způsobu pěstování. Odrůdy s vyšším zastoupením HMW gluteninů dosahovaly příznivějších hodnot pekařsky významných jakostních kritérií ? kladné korelace byly zaznamenány mezi zastoupením HMW gluteninů i LMW gluteninů + gliadinů a farinografickými ukazateli předurčujícími dobrou pekařskou kvalitu a měrným objemem pečiva. Byly zjištěny i statisticky průkazné, záporné korelace mezi zastoupením zbytkových albuminů + globulinů a farinografickými charakteristikami předurčujícími dobrou pekařskou kvalitu, v případě poklesu konzistence pak měly výsledky opačný charakter.
  • Kvalita lepku pro specifické finální užití je určena zejména optimální kombinací zásobních glutenových proteinů ? gliadinů a gluteninů. Technologická kvalita a skladba bílkovin zrna pšenice je významně ovlivněna způsobem pěstování. Cílem práce bylo vyhodnotit vtahy mezi reologickými charakteristikami a skladbou bílkovin u vybraného souboru pšenice ozimé z různých skupin jakosti (E, A, B, C) z ekologického způsobu pěstování. Odrůdy s vyšším zastoupením HMW gluteninů dosahovaly příznivějších hodnot pekařsky významných jakostních kritérií ? kladné korelace byly zaznamenány mezi zastoupením HMW gluteninů i LMW gluteninů + gliadinů a farinografickými ukazateli předurčujícími dobrou pekařskou kvalitu a měrným objemem pečiva. Byly zjištěny i statisticky průkazné, záporné korelace mezi zastoupením zbytkových albuminů + globulinů a farinografickými charakteristikami předurčujícími dobrou pekařskou kvalitu, v případě poklesu konzistence pak měly výsledky opačný charakter. (cs)
  • The quality of gluten for specific final utilization depends on optimal combination of storage proteins ? gliadins and glutenins. Technological quality and protein composition of the wheat grain are influenced significantly by the system of growing. A selected set of winter wheat varieties from different groups of quality (E, A, B, C), from organic and conventional farming was evaluated in relation to rheological parameters and protein composition of grain. Winter wheat varieties with higher percentage of HMW glutenins reached better values of bakery important quality parameters ? we noticed positive correlations between percentage of HMW glutenins and LMW glutenins + gliadins and rheology parameters predicative good baking quality and yield of the berad. We also noticed statistically significant correlations between percentage of residual albumins + globulins and rheology parameters predicative good baking quality, in case of pharinographic degree of dough softening, the results had oposite character (en)
Title
  • Vztah mezi skladbou zásobních bílkovin a reologickými parametry ozimé pšenice z různých způsobů pěstování
  • Vztah mezi skladbou zásobních bílkovin a reologickými parametry ozimé pšenice z různých způsobů pěstování (cs)
  • Relations between storage protein composition and rheological parameters of winter wheat from different ways of growing (en)
skos:prefLabel
  • Vztah mezi skladbou zásobních bílkovin a reologickými parametry ozimé pšenice z různých způsobů pěstování
  • Vztah mezi skladbou zásobních bílkovin a reologickými parametry ozimé pšenice z různých způsobů pěstování (cs)
  • Relations between storage protein composition and rheological parameters of winter wheat from different ways of growing (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/08:00021206!RIV09-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 405470
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/08:00021206
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • winter wheat; quality; storage protein composition; rheology properties; organic farming; conventional farming (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [50027C3BA51D]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Zlín
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Proteiny 2008
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Capouchová, I.
  • Krejčířová, Lucie
  • Petr, J.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7318-706-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software