About: Distribuce emulgátoru v tukových disperzích     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • It was studied distribution of emulsifier between solid and liquid phases of the fat blends. The model fat blends contained different rate structured fat (fully hydrogenated zero-erucic rapeseed oil) and liquid oil (sunflower oil). As the emulsifiers were used various monoacylglyceroles (monocaprinoylglycerol, monolauroylglycerol, monomyristoylglycerol, monopalmitoylglycerol, monostearoylglycerol, monooleoylglycerol, monoarachoylglycerol and monobehenoylglycerol). There were used two methods to separation of the phases ? separation on porous plate and separation by the centrifuge. Amount of emulsifier was determined by the high temperature gas chromatography with flame-ionization detector, as an inner standard was used capric acid methyl ester. More effectively was separation on porous plate. It was confirmed that the triacylglyceroles composition of structured fat affect the adsorption of emulsifier on solid phases of fat blend. (en)
  • Byla zkoumána distribuce emulgátoru mezi pevnou a kapalnou fází tukových násad. Modelové tukové násady obsahovaly různý podíl strukturního tuku, což byl plně ztužený bezerukový řepkový olej, kapalný podíl byl tvořen slunečnicovým olejem. Použitými emulgátory byly monokaprinoylglycerol, monolauroylglycerol, monomyristoylglycerol, monopalmitoylglycerol, monostearoylglycerol, monooleoylglycerol, monoarachoylglycerol a monobehenoylglycerol. Separace kapalné a pevná fáze se prováděla dvěmi metodami, na porézních destičkách a odstředěním obou fází. Zastoupení emulgátorů v jednotlivých fázích se stanovilo pomocí vysokoteplotní plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem, jako vnitřní standard byl použit methylester kyseliny kaprinové. Jako efektivnější se prokázala separace na porézních destičkách a potvrdilo se, že adsorpce emulgátoru na pevnou fázi tukové násady závisí na triacylglycerolovém složení strukturního tuku.
  • Byla zkoumána distribuce emulgátoru mezi pevnou a kapalnou fází tukových násad. Modelové tukové násady obsahovaly různý podíl strukturního tuku, což byl plně ztužený bezerukový řepkový olej, kapalný podíl byl tvořen slunečnicovým olejem. Použitými emulgátory byly monokaprinoylglycerol, monolauroylglycerol, monomyristoylglycerol, monopalmitoylglycerol, monostearoylglycerol, monooleoylglycerol, monoarachoylglycerol a monobehenoylglycerol. Separace kapalné a pevná fáze se prováděla dvěmi metodami, na porézních destičkách a odstředěním obou fází. Zastoupení emulgátorů v jednotlivých fázích se stanovilo pomocí vysokoteplotní plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem, jako vnitřní standard byl použit methylester kyseliny kaprinové. Jako efektivnější se prokázala separace na porézních destičkách a potvrdilo se, že adsorpce emulgátoru na pevnou fázi tukové násady závisí na triacylglycerolovém složení strukturního tuku. (cs)
Title
  • Distribuce emulgátoru v tukových disperzích
  • Distribuce emulgátoru v tukových disperzích (cs)
  • Emulsifier distribution in fat dispersion (en)
skos:prefLabel
  • Distribuce emulgátoru v tukových disperzích
  • Distribuce emulgátoru v tukových disperzích (cs)
  • Emulsifier distribution in fat dispersion (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/08:00021173!RIV09-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 363871
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/08:00021173
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • fat blend; emulsifier distribution; monoacylglycerole (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [038D29312DBA]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek 39. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Filip, Vladimír
  • Hrádková, Iveta
  • Spěváčková, Veronika
  • Tesařová, Markéta
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software