About: Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The health hazards coming from food are very sensitive topics for every consumer and any rumours in this field have very important impact. The food scientists and experts, state authorities, laboratories must be very careful to evaluate the potential consequences in the case when ands in what way such information is disseminated. Planned reinforcing of the %22marginal%22 health issue, e.g. to support the grant application, could have adverse effects. The origin, development and consequence of several recent %22medial food safety incidents%22 in Czech Republic (nonylphenols in food packaging, fenhexamide in baby food, detection of L. monocytogenes in food, acrylamide, etc.) were evaluated. In all cases importance of the affairs did not correspond with real consequences for health.These aspects must be more implemented in the consumer information programmes and must be also accepted by experts with the same importance as other ethical aspects at least. Key words: risk communication, rumour (en)
  • Veřejnost, spotřebitelé musí být informováni o zdravotních nebezpečích z potravin, podle potravinové práva EU by měl způsob informování odpovídat povaze a závažnosti a rozsahu rizika. Obvykle informace poskytované státními autoritami nebo akademickými institucemi žijí posléze svým vlastním životem, často jsou ovlivňovány kreativním přístupem novinářů s malou nebo žádnou znalostí o poskytovaných informací. Mnohdy se nejedná o smysluplnou komunikaci rizika, ale jde o šíření poplašných zpráv, které mohou mít různé pohnutky od touhy po senzaci po cílenou kampaň v konkurenčním boji nebo za získání financování výzkumných projektů. V příspěvku jsou na příkladech kauz ? Listeria monocytogenes v lahůdkářských a masných výrobcích, Fenhexamid v dětských výživách, Nonylfenol v potravinách, akrylamid, benzen v nealkoholických nápojích uváděny příklady nesprávného způsobu komunikace a vysvětlovány možné příčiny, od senzacechtivosti bulvárních novinářů, přes nedostatečné informace, po různé zištné cíle.
  • Veřejnost, spotřebitelé musí být informováni o zdravotních nebezpečích z potravin, podle potravinové práva EU by měl způsob informování odpovídat povaze a závažnosti a rozsahu rizika. Obvykle informace poskytované státními autoritami nebo akademickými institucemi žijí posléze svým vlastním životem, často jsou ovlivňovány kreativním přístupem novinářů s malou nebo žádnou znalostí o poskytovaných informací. Mnohdy se nejedná o smysluplnou komunikaci rizika, ale jde o šíření poplašných zpráv, které mohou mít různé pohnutky od touhy po senzaci po cílenou kampaň v konkurenčním boji nebo za získání financování výzkumných projektů. V příspěvku jsou na příkladech kauz ? Listeria monocytogenes v lahůdkářských a masných výrobcích, Fenhexamid v dětských výživách, Nonylfenol v potravinách, akrylamid, benzen v nealkoholických nápojích uváděny příklady nesprávného způsobu komunikace a vysvětlovány možné příčiny, od senzacechtivosti bulvárních novinářů, přes nedostatečné informace, po různé zištné cíle. (cs)
Title
  • Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv?
  • RISK COMMUNICATION OR SCAREMONGERING IN FOOD PROCESSING (en)
  • Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv? (cs)
skos:prefLabel
  • Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv?
  • RISK COMMUNICATION OR SCAREMONGERING IN FOOD PROCESSING (en)
  • Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv? (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/08:00021143!RIV09-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 375213
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/08:00021143
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • risk communication; rumour; food safety (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [AB0FAD7FCB0E]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Štrbské Pleso, Slovensko
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Žilina
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník ze 4. Mezinárodné konferencie, Kvalita a bezpečnosť potravín 2008,
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Voldřich, Michal
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • MASM Žilina
https://schema.org/isbn
  • 978-80-85348-79-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software