Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The health hazards coming from food are very sensitive topics for every consumer and any rumours in this field have very important impact. The food scientists and experts, state authorities, laboratories must be very careful to evaluate the potential consequences in the case when ands in what way such information is disseminated. Planned reinforcing of the %22marginal%22 health issue, e.g. to support the grant application, could have adverse effects. The origin, development and consequence of several recent %22medial food safety incidents%22 in Czech Republic (nonylphenols in food packaging, fenhexamide in baby food, detection of L. monocytogenes in food, acrylamide, etc.) were evaluated. In all cases importance of the affairs did not correspond with real consequences for health.These aspects must be more implemented in the consumer information programmes and must be also accepted by experts with the same importance as other ethical aspects at least. Key words: risk communication, rumour (en)
- Veřejnost, spotřebitelé musí být informováni o zdravotních nebezpečích z potravin, podle potravinové práva EU by měl způsob informování odpovídat povaze a závažnosti a rozsahu rizika. Obvykle informace poskytované státními autoritami nebo akademickými institucemi žijí posléze svým vlastním životem, často jsou ovlivňovány kreativním přístupem novinářů s malou nebo žádnou znalostí o poskytovaných informací. Mnohdy se nejedná o smysluplnou komunikaci rizika, ale jde o šíření poplašných zpráv, které mohou mít různé pohnutky od touhy po senzaci po cílenou kampaň v konkurenčním boji nebo za získání financování výzkumných projektů. V příspěvku jsou na příkladech kauz ? Listeria monocytogenes v lahůdkářských a masných výrobcích, Fenhexamid v dětských výživách, Nonylfenol v potravinách, akrylamid, benzen v nealkoholických nápojích uváděny příklady nesprávného způsobu komunikace a vysvětlovány možné příčiny, od senzacechtivosti bulvárních novinářů, přes nedostatečné informace, po různé zištné cíle.
- Veřejnost, spotřebitelé musí být informováni o zdravotních nebezpečích z potravin, podle potravinové práva EU by měl způsob informování odpovídat povaze a závažnosti a rozsahu rizika. Obvykle informace poskytované státními autoritami nebo akademickými institucemi žijí posléze svým vlastním životem, často jsou ovlivňovány kreativním přístupem novinářů s malou nebo žádnou znalostí o poskytovaných informací. Mnohdy se nejedná o smysluplnou komunikaci rizika, ale jde o šíření poplašných zpráv, které mohou mít různé pohnutky od touhy po senzaci po cílenou kampaň v konkurenčním boji nebo za získání financování výzkumných projektů. V příspěvku jsou na příkladech kauz ? Listeria monocytogenes v lahůdkářských a masných výrobcích, Fenhexamid v dětských výživách, Nonylfenol v potravinách, akrylamid, benzen v nealkoholických nápojích uváděny příklady nesprávného způsobu komunikace a vysvětlovány možné příčiny, od senzacechtivosti bulvárních novinářů, přes nedostatečné informace, po různé zištné cíle. (cs)
|
Title
| - Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv?
- RISK COMMUNICATION OR SCAREMONGERING IN FOOD PROCESSING (en)
- Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv? (cs)
|
skos:prefLabel
| - Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv?
- RISK COMMUNICATION OR SCAREMONGERING IN FOOD PROCESSING (en)
- Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv? (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/08:00021143!RIV09-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/08:00021143
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - risk communication; rumour; food safety (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník ze 4. Mezinárodné konferencie, Kvalita a bezpečnosť potravín 2008,
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |