Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Problematika kvality a autenticity medu je v současné době velmi aktuální. Dovozem levných a často ne zcela kvalitních medů ze zemí mimo EU dochází k poškozování nejenom spotřebitelů ale v neposlední řadě i vyspělého českého včelařství. O závažnosti této problematiky svědčí i velký zájem kontrolních orgánů o tuto problematiku. Cílem příspěvku je zhodnotit možnosti detekce autenticity medů. U vybraného souboru medů byl vedle běžných legislativou požadovaných parametrů měřeny i sofistikovanější parametry, které jsou využívány k detekci autenticity medu teprve v poslední době; jedná se o stanovení minoritních cukrů a těkavých látek. Studována byla také problematika určení enzymové aktivity enzymů diastázy a invertázy. Naměřená data byla zpracována pokročilými metodami statistické analýzy.
- Problematika kvality a autenticity medu je v současné době velmi aktuální. Dovozem levných a často ne zcela kvalitních medů ze zemí mimo EU dochází k poškozování nejenom spotřebitelů ale v neposlední řadě i vyspělého českého včelařství. O závažnosti této problematiky svědčí i velký zájem kontrolních orgánů o tuto problematiku. Cílem příspěvku je zhodnotit možnosti detekce autenticity medů. U vybraného souboru medů byl vedle běžných legislativou požadovaných parametrů měřeny i sofistikovanější parametry, které jsou využívány k detekci autenticity medu teprve v poslední době; jedná se o stanovení minoritních cukrů a těkavých látek. Studována byla také problematika určení enzymové aktivity enzymů diastázy a invertázy. Naměřená data byla zpracována pokročilými metodami statistické analýzy. (cs)
- The aim of the work was to propose methods for the evaluation of honey quality and authenticity. The work was focused on the determination of volatile compounds detected by SPME followed by gas chromatography coupled to mass spectrometry to verify botanical origin of honey. Profile of saccharides was determined by HPLC-RI, the contents of monosaccharides fructose and glucose, the disaccharides saccharose, turanose, maltose, trehalose and melibiose was established. Diastase activity is a honey quality parameter used to determine if the honey has been heated during processing. Diastase aktivity was measured after Schade and with Phadebas. The aim of this work was to compare these two methods and find out, if the addition of enzyme α-amylase improve value honey diastase activity. (en)
|
Title
| - Kvalita a autenticita medu
- Quality and authenticity of honey (en)
- Kvalita a autenticita medu (cs)
|
skos:prefLabel
| - Kvalita a autenticita medu
- Quality and authenticity of honey (en)
- Kvalita a autenticita medu (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/08:00021142!RIV09-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/08:00021142
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - honey; authenticity; quality (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Voldřich, Michal
- Rajchl, Aleš
- Čížková, Helena
- Podrová, M.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |