About: Nové metody posuzování autenticity výrobků z ovoce     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Falšování výrobků z ovoce nebo výrobků obsahujících ovocnou složku představuje nejčastěji chybná deklarace obsahu jednotlivých složek, použití nižšího ovocného podílu než je minimální množství, které předepisuje legislativa či udává hodnota na etiketě výrobku a chybná deklarace použitého druhu ovce. Klasický postup identifikace falšování a odhad ovocného podílu u ovocných vychází z analýzy vybraných kritérií, chemických markerů přítomnosti konkrétní ovocných druhů, jejichž hodnoty se porovnávají s existujícími databázemi autentických výrobků nebo modelovými vzorky. Zastoupení uvedených markerů je však silně ovlivněno nejen druhem a kvalitou použitých surovin, ale i recepturou, technologií a přídavkem aditiv. Cílem práce bylo ověření nově publikované metody gravimetrického stanovení hemicelulosy jako markeru jahodového podílu v složitých nebo problematických matricích (ovocné pomazánky, ovocné přísady, ovocné jogurty). Zároveň byl ověřen vliv tepelného namáhání a receptury na konečný obsah vybraných m
  • Falšování výrobků z ovoce nebo výrobků obsahujících ovocnou složku představuje nejčastěji chybná deklarace obsahu jednotlivých složek, použití nižšího ovocného podílu než je minimální množství, které předepisuje legislativa či udává hodnota na etiketě výrobku a chybná deklarace použitého druhu ovce. Klasický postup identifikace falšování a odhad ovocného podílu u ovocných vychází z analýzy vybraných kritérií, chemických markerů přítomnosti konkrétní ovocných druhů, jejichž hodnoty se porovnávají s existujícími databázemi autentických výrobků nebo modelovými vzorky. Zastoupení uvedených markerů je však silně ovlivněno nejen druhem a kvalitou použitých surovin, ale i recepturou, technologií a přídavkem aditiv. Cílem práce bylo ověření nově publikované metody gravimetrického stanovení hemicelulosy jako markeru jahodového podílu v složitých nebo problematických matricích (ovocné pomazánky, ovocné přísady, ovocné jogurty). Zároveň byl ověřen vliv tepelného namáhání a receptury na konečný obsah vybraných m (cs)
  • Adulteration of fruit-based products is a serious economic trouble and can be done by the mixture of cheaper fruits and also by not fulfilling the amount of fruit content specified in the product. A new method for determining the fruit content of food preparations is presented; this method consists in the gravimetrical quantification of the hemicellulose fraction. To get this fraction is necessary to isolate the hemicellulose fraction from the alcohol-insoluble residue (AIR) from the raw fruits to obtain the amount of fruit per gram of hemicellulose. In the case of food preparations, the AIR follows a sequential extraction processes which involves the use of different acid and alkaline mediums. The results obtained from three different types of strawberry products (jams, fruit preparations, strawberry yoghurts) show that the fruit content in these products fulfill the fruit content specified in their labeling; and that the determination of hemicellulose method offers similar results as the determinat (en)
Title
  • Nové metody posuzování autenticity výrobků z ovoce
  • Novel method for testing fruit products authenticity (en)
  • Nové metody posuzování autenticity výrobků z ovoce (cs)
skos:prefLabel
  • Nové metody posuzování autenticity výrobků z ovoce
  • Novel method for testing fruit products authenticity (en)
  • Nové metody posuzování autenticity výrobků z ovoce (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/08:00021139!RIV09-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 383120
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/08:00021139
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • strawberry; authenticity; strawberry content (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6CC0ABA3AC73]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Voldřich, Michal
  • Ševčík, Rudolf
  • Rajchl, Aleš
  • Čížková, Helena
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software