About: Antioxidanty potravin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Je všeobecně známo, že zdraví populace je silně ovlivněno lidskou výživou. Ke složkám potravin, které mají negativní vliv na zdraví konzumenta patří tzv. prooxidanty (např. reaktivní kyslíkové sloučeniny) a na druhé straně ke složkám s pozitivním efektem řadíme přirozené antioxidanty (např. polyfenoly, vitamin C). V příspěvku bude podán přehled antioxidantů (a prooxidantů) vyskytujících se v potravinách. Bude vysvětleno jejich působení, podán přehled metod pro zjišťování obsahu antioxidantů v potravinách rostlinného původu (zelenina, ovoce, byliny) a uvedeny konkrétní příklady metod založených na eliminaci volných radikálů (ABTS, DPPH, ORAC) a metod založených na hodnocení redoxních vlastností látek (FRAP, elektrochemické metody). Budou uvedeny výhody a nevýhody citovaných metod. Dále bude diskutován vliv technologických procesů na obsah antioxidantů a prooxidantů na konkrétních příkladech.
  • Je všeobecně známo, že zdraví populace je silně ovlivněno lidskou výživou. Ke složkám potravin, které mají negativní vliv na zdraví konzumenta patří tzv. prooxidanty (např. reaktivní kyslíkové sloučeniny) a na druhé straně ke složkám s pozitivním efektem řadíme přirozené antioxidanty (např. polyfenoly, vitamin C). V příspěvku bude podán přehled antioxidantů (a prooxidantů) vyskytujících se v potravinách. Bude vysvětleno jejich působení, podán přehled metod pro zjišťování obsahu antioxidantů v potravinách rostlinného původu (zelenina, ovoce, byliny) a uvedeny konkrétní příklady metod založených na eliminaci volných radikálů (ABTS, DPPH, ORAC) a metod založených na hodnocení redoxních vlastností látek (FRAP, elektrochemické metody). Budou uvedeny výhody a nevýhody citovaných metod. Dále bude diskutován vliv technologických procesů na obsah antioxidantů a prooxidantů na konkrétních příkladech. (en)
  • Je všeobecně známo, že zdraví populace je silně ovlivněno lidskou výživou. Ke složkám potravin, které mají negativní vliv na zdraví konzumenta patří tzv. prooxidanty (např. reaktivní kyslíkové sloučeniny) a na druhé straně ke složkám s pozitivním efektem řadíme přirozené antioxidanty (např. polyfenoly, vitamin C). V příspěvku bude podán přehled antioxidantů (a prooxidantů) vyskytujících se v potravinách. Bude vysvětleno jejich působení, podán přehled metod pro zjišťování obsahu antioxidantů v potravinách rostlinného původu (zelenina, ovoce, byliny) a uvedeny konkrétní příklady metod založených na eliminaci volných radikálů (ABTS, DPPH, ORAC) a metod založených na hodnocení redoxních vlastností látek (FRAP, elektrochemické metody). Budou uvedeny výhody a nevýhody citovaných metod. Dále bude diskutován vliv technologických procesů na obsah antioxidantů a prooxidantů na konkrétních příkladech. (cs)
Title
  • Antioxidanty potravin
  • Antioxidanty potravin (cs)
  • Food antioxidants (en)
skos:prefLabel
  • Antioxidanty potravin
  • Antioxidanty potravin (cs)
  • Food antioxidants (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/08:00019950!RIV09-GA0-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA525/06/0268)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 356488
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/08:00019950
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antioxidants; food; free radicals (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F229580BEE82]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník na CD, XXXIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kvasnička, František
  • Ševčík, Rudolf
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VUP Praha
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software