Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Je všeobecně známo, že zdraví populace je silně ovlivněno lidskou výživou. Ke složkám potravin, které mají negativní vliv na zdraví konzumenta patří tzv. prooxidanty (např. reaktivní kyslíkové sloučeniny) a na druhé straně ke složkám s pozitivním efektem řadíme přirozené antioxidanty (např. polyfenoly, vitamin C). V příspěvku bude podán přehled antioxidantů (a prooxidantů) vyskytujících se v potravinách. Bude vysvětleno jejich působení, podán přehled metod pro zjišťování obsahu antioxidantů v potravinách rostlinného původu (zelenina, ovoce, byliny) a uvedeny konkrétní příklady metod založených na eliminaci volných radikálů (ABTS, DPPH, ORAC) a metod založených na hodnocení redoxních vlastností látek (FRAP, elektrochemické metody). Budou uvedeny výhody a nevýhody citovaných metod. Dále bude diskutován vliv technologických procesů na obsah antioxidantů a prooxidantů na konkrétních příkladech.
- Je všeobecně známo, že zdraví populace je silně ovlivněno lidskou výživou. Ke složkám potravin, které mají negativní vliv na zdraví konzumenta patří tzv. prooxidanty (např. reaktivní kyslíkové sloučeniny) a na druhé straně ke složkám s pozitivním efektem řadíme přirozené antioxidanty (např. polyfenoly, vitamin C). V příspěvku bude podán přehled antioxidantů (a prooxidantů) vyskytujících se v potravinách. Bude vysvětleno jejich působení, podán přehled metod pro zjišťování obsahu antioxidantů v potravinách rostlinného původu (zelenina, ovoce, byliny) a uvedeny konkrétní příklady metod založených na eliminaci volných radikálů (ABTS, DPPH, ORAC) a metod založených na hodnocení redoxních vlastností látek (FRAP, elektrochemické metody). Budou uvedeny výhody a nevýhody citovaných metod. Dále bude diskutován vliv technologických procesů na obsah antioxidantů a prooxidantů na konkrétních příkladech. (en)
- Je všeobecně známo, že zdraví populace je silně ovlivněno lidskou výživou. Ke složkám potravin, které mají negativní vliv na zdraví konzumenta patří tzv. prooxidanty (např. reaktivní kyslíkové sloučeniny) a na druhé straně ke složkám s pozitivním efektem řadíme přirozené antioxidanty (např. polyfenoly, vitamin C). V příspěvku bude podán přehled antioxidantů (a prooxidantů) vyskytujících se v potravinách. Bude vysvětleno jejich působení, podán přehled metod pro zjišťování obsahu antioxidantů v potravinách rostlinného původu (zelenina, ovoce, byliny) a uvedeny konkrétní příklady metod založených na eliminaci volných radikálů (ABTS, DPPH, ORAC) a metod založených na hodnocení redoxních vlastností látek (FRAP, elektrochemické metody). Budou uvedeny výhody a nevýhody citovaných metod. Dále bude diskutován vliv technologických procesů na obsah antioxidantů a prooxidantů na konkrétních příkladech. (cs)
|
Title
| - Antioxidanty potravin
- Antioxidanty potravin (cs)
- Food antioxidants (en)
|
skos:prefLabel
| - Antioxidanty potravin
- Antioxidanty potravin (cs)
- Food antioxidants (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/08:00019950!RIV09-GA0-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/08:00019950
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - antioxidants; food; free radicals (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník na CD, XXXIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kvasnička, František
- Ševčík, Rudolf
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |