About: Kvalita olivových olejů na českém trhu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • U olivového oleje je známa řada pozitivních účinků na lidské zdraví. V této práci byly analyzovány olivové oleje různé kvality a z různých zemí původu. Výsledky byly srovnány s legislativou Evropské Unie (nařízení Komise č. 2568/91). Lze říci, že kvalitnější olivové oleje (v tomto případě extra panenský olivový olej, panenský olivový olej a olivový olej) vyhovovaly nařízení Komise. Olivový olej z pokrutin EURO SHPOPPER obsahoval vyšší množství trans mastných kyselin. Vícedruhový rostlinný olej Artemis Greek Oil dle očekávání obsahoval více kyseliny myristové a linolenové, ale také vyšší množství trans izomerů kyselin linolové a linolenové. U všech olivových olejů z pokrutin bylo nalezeno vyšší množství stigmasterolu ve srovnání s kampesterolem. Ze sterolového složení Artemis Greek Oil lze usuzovat, že tento olej je směsí 50 % olivového a 50 % sójového oleje, avšak svým zařazením v prodeji, etiketou a cenou vyvolává dojem, že jde o 100% olivový olej.
  • U olivového oleje je známa řada pozitivních účinků na lidské zdraví. V této práci byly analyzovány olivové oleje různé kvality a z různých zemí původu. Výsledky byly srovnány s legislativou Evropské Unie (nařízení Komise č. 2568/91). Lze říci, že kvalitnější olivové oleje (v tomto případě extra panenský olivový olej, panenský olivový olej a olivový olej) vyhovovaly nařízení Komise. Olivový olej z pokrutin EURO SHPOPPER obsahoval vyšší množství trans mastných kyselin. Vícedruhový rostlinný olej Artemis Greek Oil dle očekávání obsahoval více kyseliny myristové a linolenové, ale také vyšší množství trans izomerů kyselin linolové a linolenové. U všech olivových olejů z pokrutin bylo nalezeno vyšší množství stigmasterolu ve srovnání s kampesterolem. Ze sterolového složení Artemis Greek Oil lze usuzovat, že tento olej je směsí 50 % olivového a 50 % sójového oleje, avšak svým zařazením v prodeji, etiketou a cenou vyvolává dojem, že jde o 100% olivový olej. (cs)
  • Olive oil is well-known for number of positive health effects. In this research olive oils of different quality and from different country of origin were analyzed. Results were compared with legislation of European Union (Commision regulation No. 2568/91). It can be said that more quality olive oils (in this case extra virgin olive oil, virgin olive oil and olive oil) conform with Commision regulation. Olive-pomace oil EURO SHOPPER contained higher amount of trans fatty acids. Artemis Greek Oil contained duly higher concentration of myristic, linolenic acid and also trans isomers of linoleic and linolenic acid. Higher concentration of stigmasterol in comparison with campesterol was found in all olive-pomace oils. It can be concluded from sterol composition of Artemis Greek Oil that this oil is a mixture of 50 % of olive oil and 50 % soybean oil, however presence of this oil among olive oils in shop, label and price of this oil raise a presumption that it is 100% olive oil. (en)
Title
  • Kvalita olivových olejů na českém trhu
  • Kvalita olivových olejů na českém trhu (cs)
  • Olive oil quality in the Czech market (en)
skos:prefLabel
  • Kvalita olivových olejů na českém trhu
  • Kvalita olivových olejů na českém trhu (cs)
  • Olive oil quality in the Czech market (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/07:00019238!RIV08-MSM-22330___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 274-277
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 430189
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/07:00019238
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • olive oil; Commission regulation No. 2568/91 (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [622FC8DFC782]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, , 21.-23.5. 2007, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Filip, Vladimír
  • Hradilová, Lucie
  • Pokorná, Iveta
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software