About: Antimikrobiální aktivita izolátů z majonézových výrobků     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This work was focused on determination of antimicrobial activity of 85 isolates from delicacy products and raw materials used for their production. Only 6 strains showed antibacterial activity against indicator strains (Lbc. sakei DMF3017, Lbc. helveticus CH1) and 5 were lactococci and 1 lactobacillus. Antibacterial activity was performed by agar spot assay and live cells and supernatants were tested. These selected 6 lactic acid bacteria strains (LCMT1, LCMFr1, LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2, LBCH1) were also tested for their antifungal activity by overlay assay against Penicillium roqueforti DMF0007, Penicillium expansum DMF0005, Fusarium proliferatum DMF4128, Aspergillus niger DMF0801 and Geotrichum candidum DMF0301. Antifungal activity was determined only by 4 of these strains (Lactococcus sp. LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2 and Lactobacillus sp. LCMFr1). (en)
  • V této práci se sledovala antimikrobiální aktivita 85 izolátů z lahůdkových výrobků a surovin pro jejich výrobu. Pouze 6 kmenů (5 laktokoků a 1 laktobacil) vykazovalo aktivitu vůči indikátorovým kmenům (Lbc. sakei DMF3017, Lbc. helveticus CH1). Antibakteriální aktivita živých buněk i supernatntů se testovala agarovou vpichovou metodou. U těchto 6 kmenů (LCMT1, LCMFr1, LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2, LBCH1) śe stanovila jejich antifungální aktivita metodou přelivu vůči Penicillium roqueforti DMF0007, Penicillium expansum DMF0005, Fusarium proliferatum DMF4128, Aspergillus niger DMF0801 a Geotrichum candidum DMF0301. Antifungální aktivitu vykazovaly pouze kmeny Lactococcus sp. LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2 a Lactobacillus sp. LCMFr1.
  • V této práci se sledovala antimikrobiální aktivita 85 izolátů z lahůdkových výrobků a surovin pro jejich výrobu. Pouze 6 kmenů (5 laktokoků a 1 laktobacil) vykazovalo aktivitu vůči indikátorovým kmenům (Lbc. sakei DMF3017, Lbc. helveticus CH1). Antibakteriální aktivita živých buněk i supernatntů se testovala agarovou vpichovou metodou. U těchto 6 kmenů (LCMT1, LCMFr1, LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2, LBCH1) śe stanovila jejich antifungální aktivita metodou přelivu vůči Penicillium roqueforti DMF0007, Penicillium expansum DMF0005, Fusarium proliferatum DMF4128, Aspergillus niger DMF0801 a Geotrichum candidum DMF0301. Antifungální aktivitu vykazovaly pouze kmeny Lactococcus sp. LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2 a Lactobacillus sp. LCMFr1. (cs)
Title
  • Antimikrobiální aktivita izolátů z majonézových výrobků
  • Antimikrobiální aktivita izolátů z majonézových výrobků (cs)
  • Antimicrobial activity of isolates from mayonnaise-based products (en)
skos:prefLabel
  • Antimikrobiální aktivita izolátů z majonézových výrobků
  • Antimikrobiální aktivita izolátů z majonézových výrobků (cs)
  • Antimicrobial activity of isolates from mayonnaise-based products (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/07:00019207!RIV08-MSM-22330___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 125-130
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 410161
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/07:00019207
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • mayonnaise; anbacterial; antifungal (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8062AE21B396]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Seminář Mikrobiologie potravin, Třešť
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Míková, Kamila
  • Chumchalová, Jana
  • Kučerová, Kateřina
  • Navrátilová, Jiřina
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-671-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software