About: Protektivní vlastnosti vybraných kmeňov rodu Lactobacillus     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Deset kmenů identifikovaných jako Lb. casei, Lb. rhamnosus, Lb. plantarum, Lb. paracasei a Lb. curvatus bylo vybráno po kultivaci v mléce, MRS bujónu a artyčokovém médiu pro stanovení aktivní a titrační kyselosti, organických kyselin, peroxidu vodíku a histaminu. Antifungální aktivita vůči Fusarium spp. a Aspergillus spp. byla stanovena pro živé buňky i neutralizovaný supernatant agarovou difůzní metodou. Dále byl sledován vliv laktobacilů na růst a produkci mykotixů Asp. flavus a Asp. parasiticus pomocí kultivace v tekutém médiu. Během kultivace se sledovala hmotnost mycelia a produkce aflatoxinu B1.
  • Deset kmenů identifikovaných jako Lb. casei, Lb. rhamnosus, Lb. plantarum, Lb. paracasei a Lb. curvatus bylo vybráno po kultivaci v mléce, MRS bujónu a artyčokovém médiu pro stanovení aktivní a titrační kyselosti, organických kyselin, peroxidu vodíku a histaminu. Antifungální aktivita vůči Fusarium spp. a Aspergillus spp. byla stanovena pro živé buňky i neutralizovaný supernatant agarovou difůzní metodou. Dále byl sledován vliv laktobacilů na růst a produkci mykotixů Asp. flavus a Asp. parasiticus pomocí kultivace v tekutém médiu. Během kultivace se sledovala hmotnost mycelia a produkce aflatoxinu B1. (cs)
  • Ten identified lactobacilli of species Lb. casei, Lb. rhamnosus, Lb. plantarum, Lb. paracasei and Lb. curvatus were chosen after cultivation in skim milk, MRS broth and Jerusalem Artichoke (JA) for a determination of active acidity, titratable activity, organic acids, hydrogen peroxide and histamine. Antifungal activity was examined after cultivation of the strains in MRS broth. Antifungal activity against Fusarium spp. and Aspergillus spp. detected by agar diffusion method in two versions. In the version 1, monitoring of cells activity was investigated after cultivation in MRS broth. In version 2, inhibition of neutralized and heat treated supernatant of culture broth was retrieved. In the following step inhibitory effect of lactobacilli on growth and mycotoxin production of Asp. flavus and Asp. parasiticus was determinated by cultivation in liquid media. Mycelium mass was and production of aflatoxin B1 was determined during cultivation. (en)
Title
  • Protektivní vlastnosti vybraných kmeňov rodu Lactobacillus
  • Protective properties of selected Lactobacillus strains (en)
  • Protektivní vlastnosti vybraných kmeňov rodu Lactobacillus (cs)
skos:prefLabel
  • Protektivní vlastnosti vybraných kmeňov rodu Lactobacillus
  • Protective properties of selected Lactobacillus strains (en)
  • Protektivní vlastnosti vybraných kmeňov rodu Lactobacillus (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/07:00019184!RIV08-MSM-22330___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 67-73
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 445560
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/07:00019184
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • lactobacillus; antifungal; mycotoxin (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8E44CC6E710C]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chumchalová, Jana
  • Hudáček, Jaroslav
  • Halász, A.
  • Zalán, Z.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-661-6
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 59 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software