Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo vybrat laktoabcilovou kulturu pro výrobu fermentovaných výrobků s mléčnou a cerealní složkou. Antifungální aktivita 10 laktobacilů proti Fusarium spp. a Aspergillus spp. se testovala agarovou difúzní metodou. Najvyšší aktivita buněk byla pozorována pro kmeny Lbc. curvatus 2775 a Lbc. curvatus 2768, které inhibovaly růst všech plísní. V případě aktivity supernatantu byly nejúčinnější kmeny Lbc. paracasei 05 a Lbc. curvatus 2768.Dále se sledoval vliv laktobacilů na růst plísní Asp. flavus DMF 0802 and Asp. parasiticus DMF 0805 a tvorbu aflatoxinu B1 v tekutém médiu při společné kultivaci pomocí metody vážení mycelia a HPLC stanovením aflatoxinu. Ze zjištěných hodnot koncentrace AFB1 vzhledem ke kontrole, kde nedocházelo k produkci AFB1, se lze dovnímat, že růst přítomných laktobacilů způsobil tvorbu AFB1 vyvoláním stresových růstových podmínek využíváním nutričných složek média a produkcí určitých metabolitů. Následně se detekovala nižší koncentrace AFB1. Tento pokles koncentrace AFB1
- Cílem práce bylo vybrat laktoabcilovou kulturu pro výrobu fermentovaných výrobků s mléčnou a cerealní složkou. Antifungální aktivita 10 laktobacilů proti Fusarium spp. a Aspergillus spp. se testovala agarovou difúzní metodou. Najvyšší aktivita buněk byla pozorována pro kmeny Lbc. curvatus 2775 a Lbc. curvatus 2768, které inhibovaly růst všech plísní. V případě aktivity supernatantu byly nejúčinnější kmeny Lbc. paracasei 05 a Lbc. curvatus 2768.Dále se sledoval vliv laktobacilů na růst plísní Asp. flavus DMF 0802 and Asp. parasiticus DMF 0805 a tvorbu aflatoxinu B1 v tekutém médiu při společné kultivaci pomocí metody vážení mycelia a HPLC stanovením aflatoxinu. Ze zjištěných hodnot koncentrace AFB1 vzhledem ke kontrole, kde nedocházelo k produkci AFB1, se lze dovnímat, že růst přítomných laktobacilů způsobil tvorbu AFB1 vyvoláním stresových růstových podmínek využíváním nutričných složek média a produkcí určitých metabolitů. Následně se detekovala nižší koncentrace AFB1. Tento pokles koncentrace AFB1 (cs)
- The aim of this project is selection of Lactobacilli cultures for production of fermented products which include both milk and cereal components. Antifungal activity of ten Lactobacilli strains from two culture collections against Fusarium spp. and Aspergillus spp. was tested by the agar diffusion method. In the following step the inhibitory effect of Lactobacilli on growth and mycotoxin production of Asp. flavus DMF 0802 and Asp. parasiticus DMF 0805 was determined by common cultivation in liquid media using the method of mycelium weight and aflatoxin B1 detection by HPLC. The highest activity of Lactobacilli cells against molds was detected for strains Lbc. curvatus 2775 and Lbc. curvatus 2768. The supernatants of strains Lbc. paracasei 05 and Lbc. curvatus 2768 were the most active. The most significant weight change of the mycelia of Asp. flavus DMF 0802 compared with control was observed in the initial growth period of the mould on day 5 (58-83 %). An important change was detecte (en)
|
Title
| - Antifungálny ucinok laktobacilov na plesne rodu Fusarium a Aspergillus
- Antifungal Effect of Lactobacilli on Fusarium and Aspergillus Molds (en)
- Antifungálny ucinok laktobacilov na plesne rodu Fusarium a Aspergillus (cs)
|
skos:prefLabel
| - Antifungálny ucinok laktobacilov na plesne rodu Fusarium a Aspergillus
- Antifungal Effect of Lactobacilli on Fusarium and Aspergillus Molds (en)
- Antifungálny ucinok laktobacilov na plesne rodu Fusarium a Aspergillus (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/07:00019179!RIV08-MSM-22330___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/07:00019179
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Lactobacillus; antifungal activity; aflatoxin B1; Fusarium; Aspergillus (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Chumchalová, Jana
- Hudáček, Jaroslav
- Halász, A.
- Zalán, Z.
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |