Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Falšování potravin je problémem od té doby, kdy se začalo obchodovat s potravinami a obchodníci chtěli docílit vyšších zisků, dnes hraje hlavní roli konkurence co nejlevnějších výrobků na trhu. Na základě chemických markerů typických pro každý výrobek lze zjistit autenticitu potravinářských produktů. V této práci jsou diskutovány parametry vhodné pro identifikaci falšování. Sledovanými markery, kterými lze odhalit pravost výrobků z rajčat jsou: formolové číslo, obsah kyseliny jablečné a citrónové, PCA, kationů, karotenoidů (β-karotenu a lykopenu), sacharidů a také barva. Na jejich základě lze odhadnout rajčatový podíl v produktu. Cílem práce bylo ověřit důvěryhodnost kalibračních rovnic, dříve zjištěných na ústavu Konzervace potravin a technologie masa, pro výpočet rajčatového podílu v produktu pomocí naměřených hodnot jednotlivých markerů a to konkrétně formolového čísla, PCA a draslíku
- Falšování potravin je problémem od té doby, kdy se začalo obchodovat s potravinami a obchodníci chtěli docílit vyšších zisků, dnes hraje hlavní roli konkurence co nejlevnějších výrobků na trhu. Na základě chemických markerů typických pro každý výrobek lze zjistit autenticitu potravinářských produktů. V této práci jsou diskutovány parametry vhodné pro identifikaci falšování. Sledovanými markery, kterými lze odhalit pravost výrobků z rajčat jsou: formolové číslo, obsah kyseliny jablečné a citrónové, PCA, kationů, karotenoidů (β-karotenu a lykopenu), sacharidů a také barva. Na jejich základě lze odhadnout rajčatový podíl v produktu. Cílem práce bylo ověřit důvěryhodnost kalibračních rovnic, dříve zjištěných na ústavu Konzervace potravin a technologie masa, pro výpočet rajčatového podílu v produktu pomocí naměřených hodnot jednotlivých markerů a to konkrétně formolového čísla, PCA a draslíku (cs)
- The aim of the work was to evaluate the authenticity of ketchups and determiantion of tomatoto content in ketchups according to analyses of various chemical markers. (en)
|
Title
| - OBSAH RAJČATOVÉHO PODÍLU V KEČUPECH - OVĚŘENÍ POSTUPŮ PRO
- Evaluation of autethenticity of ketchups - determination of tomato content (en)
- OBSAH RAJČATOVÉHO PODÍLU V KEČUPECH - OVĚŘENÍ POSTUPŮ PRO (cs)
|
skos:prefLabel
| - OBSAH RAJČATOVÉHO PODÍLU V KEČUPECH - OVĚŘENÍ POSTUPŮ PRO
- Evaluation of autethenticity of ketchups - determination of tomato content (en)
- OBSAH RAJČATOVÉHO PODÍLU V KEČUPECH - OVĚŘENÍ POSTUPŮ PRO (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/07:00019074!RIV08-MSM-22330___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/07:00019074
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - authenticity; ketchup; tomato content (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Voldřich, Michal
- Ševčík, Rudolf
- Rajchl, Aleš
- Čížková, Helena
- Brázdová, Milada
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |