Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Lipid peroxidation causes deterioration of quality and appearance in dry sausages. To slowdown the peroxidation natural antioxidants, obtained from spice extract (rosemary, allspice, nutmeg), were added to the sausages. The oxidative changes were evaluated measuring fat values (thiobarbituric [TBA] and peroxide value) and by the amount of oxidative products using RP-HPLC. During the storage period the TBA value gradually grew, while the peroxide value was at maximum shortly after the production and then it decreased. The results of RP-HPLC show, that the amount of oxidation products were at first reduced, but after the depletion of antioxidants it rapidly increased. Distinct dynamics of lipid peroxidation was observed between the outer sausage layer and the middle. This effect depends on the access of oxygen, diffusion of smoke components to the surface of the sausages and eventual microbial activity. All used antioxidants from spice extracts showed positive slowdown in lipid peroxidation, the best of (en)
- HPLC se pro sledování oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech velice osvědčila, vhodná jsou i jednoduchá časově nenáročná tuková čísla: TBA a peroxidové. Přidané extrakty koření měly antioxidační účinek, přičemž nejúčinnějšími byly extrakty z rozmarýnu, naopak malý účinek byl pozorován u extraktů muškátového ořechu a nového koření. Antioxidační efekt závisí také na koncentraci extraktů v salámu; při předávkování vykazují extrakty dokonce prooxidační účinky.
- HPLC se pro sledování oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech velice osvědčila, vhodná jsou i jednoduchá časově nenáročná tuková čísla: TBA a peroxidové. Přidané extrakty koření měly antioxidační účinek, přičemž nejúčinnějšími byly extrakty z rozmarýnu, naopak malý účinek byl pozorován u extraktů muškátového ořechu a nového koření. Antioxidační efekt závisí také na koncentraci extraktů v salámu; při předávkování vykazují extrakty dokonce prooxidační účinky. (cs)
|
Title
| - Oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech s přídavkem antioxidantů z koření.
- Oxidation of adipose tissue in dry meat products with antioxidants from spices (en)
- Oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech s přídavkem antioxidantů z koření. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech s přídavkem antioxidantů z koření.
- Oxidation of adipose tissue in dry meat products with antioxidants from spices (en)
- Oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech s přídavkem antioxidantů z koření. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/07:00017992!RIV08-MSM-22330___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(FT-TA3/059), Z(MSM6046137305)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/07:00017992
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - lipid peroxidation; spice; TBA value; peroxide value; RP-HPLC (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Zborník referátových a posterových príspevkov z XXI. vedeckej konferencie Cudzorodé látky v požívatinách.
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pipek, Petr
- Petrová, Michaela
- Staruch, Ladislav
- Střelcová, Olga
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Slovenská technická univerzita v Bratislave
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |