About: Oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech s přídavkem antioxidantů z koření.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Lipid peroxidation causes deterioration of quality and appearance in dry sausages. To slowdown the peroxidation natural antioxidants, obtained from spice extract (rosemary, allspice, nutmeg), were added to the sausages. The oxidative changes were evaluated measuring fat values (thiobarbituric [TBA] and peroxide value) and by the amount of oxidative products using RP-HPLC. During the storage period the TBA value gradually grew, while the peroxide value was at maximum shortly after the production and then it decreased. The results of RP-HPLC show, that the amount of oxidation products were at first reduced, but after the depletion of antioxidants it rapidly increased. Distinct dynamics of lipid peroxidation was observed between the outer sausage layer and the middle. This effect depends on the access of oxygen, diffusion of smoke components to the surface of the sausages and eventual microbial activity. All used antioxidants from spice extracts showed positive slowdown in lipid peroxidation, the best of (en)
  • HPLC se pro sledování oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech velice osvědčila, vhodná jsou i jednoduchá časově nenáročná tuková čísla: TBA a peroxidové. Přidané extrakty koření měly antioxidační účinek, přičemž nejúčinnějšími byly extrakty z rozmarýnu, naopak malý účinek byl pozorován u extraktů muškátového ořechu a nového koření. Antioxidační efekt závisí také na koncentraci extraktů v salámu; při předávkování vykazují extrakty dokonce prooxidační účinky.
  • HPLC se pro sledování oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech velice osvědčila, vhodná jsou i jednoduchá časově nenáročná tuková čísla: TBA a peroxidové. Přidané extrakty koření měly antioxidační účinek, přičemž nejúčinnějšími byly extrakty z rozmarýnu, naopak malý účinek byl pozorován u extraktů muškátového ořechu a nového koření. Antioxidační efekt závisí také na koncentraci extraktů v salámu; při předávkování vykazují extrakty dokonce prooxidační účinky. (cs)
Title
  • Oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech s přídavkem antioxidantů z koření.
  • Oxidation of adipose tissue in dry meat products with antioxidants from spices (en)
  • Oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech s přídavkem antioxidantů z koření. (cs)
skos:prefLabel
  • Oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech s přídavkem antioxidantů z koření.
  • Oxidation of adipose tissue in dry meat products with antioxidants from spices (en)
  • Oxidace tukové tkáně v trvanlivých salámech s přídavkem antioxidantů z koření. (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/07:00017992!RIV08-MSM-22330___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 186-189
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FT-TA3/059), Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 440376
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/07:00017992
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • lipid peroxidation; spice; TBA value; peroxide value; RP-HPLC (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [278BA87ED624]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zborník referátových a posterových príspevkov z XXI. vedeckej konferencie Cudzorodé látky v požívatinách.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pipek, Petr
  • Petrová, Michaela
  • Staruch, Ladislav
  • Střelcová, Olga
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská technická univerzita v Bratislave
https://schema.org/isbn
  • 978-80-227-2774-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software