Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Oxidace lipidů působí problémy senzorické a vzhledové vady u trvanlivých masných výrobků. Pro omezení této oxidace byly vyzkoušeny některé antioxidanty získané extrakcí z přírodních koření (rozmarýn, nové koření, muškátový ořech) do díla trvanlivých salámů. Byl sledován průběh oxidace pomocí tukových čísel (peroxidové a thiobarbiturové číslo) a na základě hodnocení oxidačních produktů pomocí kapalinové chromatografie. V průběhu skladování došlo k postupnému nárůstu thiobarbiturového čísla, zatímco peroxidové číslo vykázalo krátce po výrobě maximum a dále klesalo. Byly zjištěny rozdílné průběhy oxidace v povrchových vrstvách a uvnitř salámu, což závisí na přístupu kyslíku, difusi složek kouře do povrchu a případné mikrobiální činnosti. Všechny použité antioxidanty z koření se projevily pozitivně při zpomalení oxidace lipidů, jako velmi účinný se ukázal zejména rozmarýnový extrakt.
- Oxidace lipidů působí problémy senzorické a vzhledové vady u trvanlivých masných výrobků. Pro omezení této oxidace byly vyzkoušeny některé antioxidanty získané extrakcí z přírodních koření (rozmarýn, nové koření, muškátový ořech) do díla trvanlivých salámů. Byl sledován průběh oxidace pomocí tukových čísel (peroxidové a thiobarbiturové číslo) a na základě hodnocení oxidačních produktů pomocí kapalinové chromatografie. V průběhu skladování došlo k postupnému nárůstu thiobarbiturového čísla, zatímco peroxidové číslo vykázalo krátce po výrobě maximum a dále klesalo. Byly zjištěny rozdílné průběhy oxidace v povrchových vrstvách a uvnitř salámu, což závisí na přístupu kyslíku, difusi složek kouře do povrchu a případné mikrobiální činnosti. Všechny použité antioxidanty z koření se projevily pozitivně při zpomalení oxidace lipidů, jako velmi účinný se ukázal zejména rozmarýnový extrakt. (cs)
- Antioxidants extracted from natural spices were used in dry sausages to prevent lipd oxidation. Thiobarbituric acid determination and HPLC were used for evaluation of this oxidation. (en)
|
Title
| - Vliv přidaných antioxidantů na oxidaci lipidů v masných výrobcích
- Vliv přidaných antioxidantů na oxidaci lipidů v masných výrobcích (cs)
- Influence of antioxidants on lipid oxidation inmeat products (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv přidaných antioxidantů na oxidaci lipidů v masných výrobcích
- Vliv přidaných antioxidantů na oxidaci lipidů v masných výrobcích (cs)
- Influence of antioxidants on lipid oxidation inmeat products (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/07:00017989!RIV08-MSM-22330___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(FT-TA3/059), Z(MSM6046137305)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/07:00017989
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - lipid; oxidation; meat products; antioxidants (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pipek, Petr
- Pánek, Jan
- Petrová, Michaela
- Jeleníková, Jarmila
- Střelcová, Olga
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |