Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - In this lecture are concluded informations about formation and properties of lactic acid bacteria (LAB) exopolysaccharides (EPS) and their significance in fermented milk products. EPS are very heterogenous. They can exist both in the form of homo- or hetero- polysaccharides, they can be loose or capsular and their structure can vary a lot. They serve as a protection against dessication, phagocytosis, antibiotics, they can help to colonize ecosystems, mentioned is also their anticancerogenic influence. Their are main cause of ropiness of fermented milk products which is affected mainly by their molecular weight and structure. Their use can solve problems as a low viscosity or an excessive whey syneresis of a product. Except of fermented yogurt-type products they can be utilized elsewhere, e.g. for low-fat cheese production. The influence of EPS will be shown on different illustrative cases of our measurements. For fermentations were used different yogurt cultures (MY 092, J2) or isolates of bacte (en)
- Exopolysacharidy (EPS) bakterií mléčného kvašení (LAB - lactic acid bacteria) jsou hlavní příčinou táhlovitosti zakysaných mléčných výrobků. Jejich využití může řešit takové problémy jako je nízká viskozita nebo nadměrná synereze produktu. Tato přednáška je zaměřena na jejich širší využití. Kromě fermentovaných výrobků typu jogurtu nacházejí dnes totiž mnohem širší potenciální uplatnění (např. při výrobě sýrů). Na příkladech laboratorních měření budou prezentovány jejich vlastnosti, tj. jak jejich přítomnost ovlivňuje chování mléčné sraženiny (posuzováno reologicky, vizuálně). Na závěr pak je diskutována problematika spojená s jejich využitím coby možného stabilizátoru (po izolaci z živného media).
- Exopolysacharidy (EPS) bakterií mléčného kvašení (LAB - lactic acid bacteria) jsou hlavní příčinou táhlovitosti zakysaných mléčných výrobků. Jejich využití může řešit takové problémy jako je nízká viskozita nebo nadměrná synereze produktu. Tato přednáška je zaměřena na jejich širší využití. Kromě fermentovaných výrobků typu jogurtu nacházejí dnes totiž mnohem širší potenciální uplatnění (např. při výrobě sýrů). Na příkladech laboratorních měření budou prezentovány jejich vlastnosti, tj. jak jejich přítomnost ovlivňuje chování mléčné sraženiny (posuzováno reologicky, vizuálně). Na závěr pak je diskutována problematika spojená s jejich využitím coby možného stabilizátoru (po izolaci z živného media). (cs)
|
Title
| - Exopolysacharidy bakterií mléčného kvašení.
- EXOPOLYSACCHARIDES OF LACTIC ACID BACTERIA (en)
- Exopolysacharidy bakterií mléčného kvašení. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Exopolysacharidy bakterií mléčného kvašení.
- EXOPOLYSACCHARIDES OF LACTIC ACID BACTERIA (en)
- Exopolysacharidy bakterií mléčného kvašení. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/06:00017948!RIV07-MSM-22330___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/06:00017948
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - exopolysaccharides; yoghurt; rheology (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Celostátní přehlídky sýrů - Výsledky přehlídek a sborník semináře Mléko a sýry
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Štětina, Jiří
- Kánský, Jiří
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká společnost chemická
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |