About: Využití analýzy profilů anthokyanů při detekci falšování     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Anthocyanins, natural pigments which are responsible for the blue, purple, violet and red colours of fruit and flowers, are one of the major flavonoid classes. The major sources of anthocyanins in edible plants are families Vitaceae (grape), and Rosaceae (cherry, plum, raspberry, strawberry, blackberry, etc.). Other plant families which contain anthocyanin pigments are e.g. Saxifragaceae (red and black currant) and Ericaceae (blueberry and cranberry). The anthocyanin profile or individual anthocyanines are often mentioned as potential tool for the evaluation of fruit products authenticity. The use of these marker or markers is rather difficult due to the various factors e.g. cultivar, climate, harvest maturity, storage conditions and mainly due to the low stability of the pigments during the processing and storage of fruit products. The aim of presented paper was to propose the simplified procedure for the fingerprint analysis of the anthocyanin pigments (isolation, gradient HPLC), the procedure was u (en)
  • Anthokyany jsou nejrozšířenější a početně velice rozsáhlou skupinou rostlinných barviv. Dosud bylo v přírodních zdrojích identifikováno asi 300 různých anthokyanů. Je to skupina rozpustných barviv ve vodě v barevné škále od oranžové přes červenou a fialovou až po modrou barvu. V potravinách je nejvíce rozšířeno následujících 6 anthokyanidinů: pelargonidin, kyanidin, peonidin, delfinidin, petunidin a malvidin. Použití anthokyanů při identifikaci falšování se zdá být složité, neboť anthokyany podléhají nezčetným reakcím a jsou ovlivňovány mnoha faktory např: variabilita obsahu anthokyanu v surovině, odrůda použita při zpracování, fyziologický stavem rostliny a plodu a podmínkami při pěstování. V neposlední řadě ovlivňuje tento marker jeho stabilita při technologickém zpracování - závisí na struktuře molekuly anthokyanu, na přítomnosti enzymů, na hodnotě pH, na teplotě zpracování, na přítomnosti kyslíku a světla. Tyto faktory většinou ovlivňují pouze obsah anthokyanů, a proto by se při detekci falšování
  • Anthokyany jsou nejrozšířenější a početně velice rozsáhlou skupinou rostlinných barviv. Dosud bylo v přírodních zdrojích identifikováno asi 300 různých anthokyanů. Je to skupina rozpustných barviv ve vodě v barevné škále od oranžové přes červenou a fialovou až po modrou barvu. V potravinách je nejvíce rozšířeno následujících 6 anthokyanidinů: pelargonidin, kyanidin, peonidin, delfinidin, petunidin a malvidin. Použití anthokyanů při identifikaci falšování se zdá být složité, neboť anthokyany podléhají nezčetným reakcím a jsou ovlivňovány mnoha faktory např: variabilita obsahu anthokyanu v surovině, odrůda použita při zpracování, fyziologický stavem rostliny a plodu a podmínkami při pěstování. V neposlední řadě ovlivňuje tento marker jeho stabilita při technologickém zpracování - závisí na struktuře molekuly anthokyanu, na přítomnosti enzymů, na hodnotě pH, na teplotě zpracování, na přítomnosti kyslíku a světla. Tyto faktory většinou ovlivňují pouze obsah anthokyanů, a proto by se při detekci falšování (cs)
Title
  • Využití analýzy profilů anthokyanů při detekci falšování
  • Anthocyanins profiles as a tool for authenticity evaluation of fruit products (en)
  • Využití analýzy profilů anthokyanů při detekci falšování (cs)
skos:prefLabel
  • Využití analýzy profilů anthokyanů při detekci falšování
  • Anthocyanins profiles as a tool for authenticity evaluation of fruit products (en)
  • Využití analýzy profilů anthokyanů při detekci falšování (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/05:00016222!RIV06-MSM-22330___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 250-253
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 550330
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/05:00016222
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • anthocyanins; anthocyanin profile; falsification; berry fruit; aronia (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [493BA1993175]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Voldřich, Michal
  • Soukupová, Veronika
  • Kutálková, Z.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářský
https://schema.org/isbn
  • 80-86909-01-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software