About: Stanovení stupně methylace pektinových filmů pomocí infračervené spektroskopie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Determination of methylation degrees of pectin films using FTIR spectroscopy (en)
  • Pektiny jsou komplexní polysacharidy, které jsou součástí buněčných stěn vyšších rostlin. Základní strukturou pektinu je lineární řetězec jednotek D-galakturonové kyseliny, jež jsou spojené a(1->4) vazbami. Jednotky galakturonové kyseliny mohou být esterifikovány methanolem. Relativní obsah methylesterových skupin v molekule pektinu se nazývá stupeň methylace (DM). Stanovení stupně methylace pektinů má velký význam pro využití pektinů, především jako želírujících látek. Tato práce se zabývá stanovením stupně methylace pektinů na základě vyhodnocení infračervených spekter těchto látek ve formě filmů. Pro kalibraci byla naměřena spektra standardních pektinů ve formě pektátů a pektinátů se známým stupněm DM. Spektrální oblast 1800-1650 cm-1 vykazuje dva pásy při 1744 cm-1 a při 1607 cm-1 náležící methylesterovým a volným karboxylovým skupinám. Prokázalo se, že se vzrůstajícím DM roste první pás a naopak druhý klesá. Podle relativních výšek těchto pásů byla sestavena kalibrační rovnice pro stanovení DM
  • Pektiny jsou komplexní polysacharidy, které jsou součástí buněčných stěn vyšších rostlin. Základní strukturou pektinu je lineární řetězec jednotek D-galakturonové kyseliny, jež jsou spojené a(1->4) vazbami. Jednotky galakturonové kyseliny mohou být esterifikovány methanolem. Relativní obsah methylesterových skupin v molekule pektinu se nazývá stupeň methylace (DM). Stanovení stupně methylace pektinů má velký význam pro využití pektinů, především jako želírujících látek. Tato práce se zabývá stanovením stupně methylace pektinů na základě vyhodnocení infračervených spekter těchto látek ve formě filmů. Pro kalibraci byla naměřena spektra standardních pektinů ve formě pektátů a pektinátů se známým stupněm DM. Spektrální oblast 1800-1650 cm-1 vykazuje dva pásy při 1744 cm-1 a při 1607 cm-1 náležící methylesterovým a volným karboxylovým skupinám. Prokázalo se, že se vzrůstajícím DM roste první pás a naopak druhý klesá. Podle relativních výšek těchto pásů byla sestavena kalibrační rovnice pro stanovení DM (cs)
Title
  • Stanovení stupně methylace pektinových filmů pomocí infračervené spektroskopie
  • Stanovení stupně methylace pektinových filmů pomocí infračervené spektroskopie (cs)
  • Determination of methylation degrees of pectin films using FTIR spectroscopy (en)
skos:prefLabel
  • Stanovení stupně methylace pektinových filmů pomocí infračervené spektroskopie
  • Stanovení stupně methylace pektinových filmů pomocí infračervené spektroskopie (cs)
  • Determination of methylation degrees of pectin films using FTIR spectroscopy (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/05:00016171!RIV06-MSM-22330___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 92-95
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 544399
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/05:00016171
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pektin; stupeň methylace; FTIR (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3544D585A77F]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Synytsya, Andriy
  • Čopíková, Jana
  • Sihelníková, Lucie
  • Urvalková, Eva
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářský
https://schema.org/isbn
  • 80-86909-01-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software