About: Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and its derivatives represent an important group of persistent environmental contaminants. These compounds are monitored in a variety of food and environmental matrices, where they are usually presented at low levels. One of the aimes of this study was to optimize and validate analytical method for the determination of PAHs, its methylated derivatives and sulphur heterocycles in fruits and vegetables. For this method an uncertainty was estimated as well. Optimized procedure was employed for determination of PAHs in fruits (apples, apricot and grapes) and vegetables (cauliflower, parsley, cabbage, cucumber and tomato) collected from the region of south Moravia. Samples of soil, alfalfa and wheat were analysed as well. The highest levels of PAHs were found in soil and in alfalfa representing plant matrices. With respect to uncertainty of analytical measurements in most of analyzed samples similar level of all PAHs, median 4 - 7 g/kg of wet weight, were found. Con (en)
  • Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a jejich deriváty reprezentují významnou skupinu perzistentních kontaminantů životního prostředí. Tyto látky jsou sledovány v celé řadě potravinářských a environmentálních matric, kde se často vyskytují na stopových hladinách. Z tohoto důvodu je nutné pro jejich stanovení disponovat spolehlivými analytickými technikami. Předmětem této práce byla optimalizace a validace analytické metody pro stanovení PAU, jejich methylovaných derivátů a sirných heterocyklů v ovoci a zelenině, pro kterou byl proveden i odhad celkové nejistoty. Optimalizovaný postup pro stanovení PAU byl využit ke zjištění jejich obsahu ve vzorcích ovoce (jablek, meruněk a hroznového vína) a zeleniny (květáku, petržele, kapusty, okurek a rajčat) odebraných v oblasti jižní Moravy. Na obsah PAU byly dále vyšetřeny vzorky půd, vojtěšky a pšenice. Nejvyšší celkové hladiny těchto analytů byly zjištěny v půdě, z rostlinných matric pak ve vojtěšce. Téměř u všech vyšetřovaných vzorků ostatních rostlinnýc
  • Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a jejich deriváty reprezentují významnou skupinu perzistentních kontaminantů životního prostředí. Tyto látky jsou sledovány v celé řadě potravinářských a environmentálních matric, kde se často vyskytují na stopových hladinách. Z tohoto důvodu je nutné pro jejich stanovení disponovat spolehlivými analytickými technikami. Předmětem této práce byla optimalizace a validace analytické metody pro stanovení PAU, jejich methylovaných derivátů a sirných heterocyklů v ovoci a zelenině, pro kterou byl proveden i odhad celkové nejistoty. Optimalizovaný postup pro stanovení PAU byl využit ke zjištění jejich obsahu ve vzorcích ovoce (jablek, meruněk a hroznového vína) a zeleniny (květáku, petržele, kapusty, okurek a rajčat) odebraných v oblasti jižní Moravy. Na obsah PAU byly dále vyšetřeny vzorky půd, vojtěšky a pšenice. Nejvyšší celkové hladiny těchto analytů byly zjištěny v půdě, z rostlinných matric pak ve vojtěšce. Téměř u všech vyšetřovaných vzorků ostatních rostlinnýc (cs)
Title
  • Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou
  • Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou (cs)
  • Dietary intake of polycyclic aromatic hydrocarbons through fruit ang vegetables (en)
skos:prefLabel
  • Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou
  • Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou (cs)
  • Dietary intake of polycyclic aromatic hydrocarbons through fruit ang vegetables (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/04:00013079!RIV/2005/MSM/223305/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 482-485
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 223300004)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 560506
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/04:00013079
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • dietary intake;polycyclic aromatic hydrocarbons;vegetable;wheat;atmospheric deposition;analysis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B02BCEC2C057]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr, 24. - 26. 5.2004
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Tomaniová, Monika
  • Kocourek, Vladimír
  • Jánská, Marie
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
https://schema.org/isbn
  • 80-902671-8-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software