Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V roce 1929 bylo popsáno u člověka septické onemocnění, doprovázené výraznoumonocytosou v periferní krvi. Již v letech předešlých bylo podobné onemocnění pozorováno u živočichů, ale až v roce 1940 bylo zjištěno, že nemoc má společného původce, který byl nazván Listeria monocytogenes. Tím vznikl i rod Listeria, který zahrnuje v současné době 6 různých druhů - L. monocytogenes, L. ivanovii, L. innocua, L. welshimeri, L. seeligeri a L. grayi1. L. monocytogenes je podmíněným patogenem lidí i zvířat, L. ivanovii vyvolává onemocnění u ovcí a jen výjimečně u lidí. Ostatní druhy jsou nepatogenní. Listeria monocytogenes je jedním z nejobávanějších patogenů v potravinářském průmyslu. Onemocnění vyvolaná touto bakteriální kontaminací jsou velmi závažná a zasahují specifické skupiny populace: staré lidi, děti, těhotné ženy a osoby se sníženou imunitou. Pro vysokou mortalitu je listeriosa považována za jedno z nejtěžších alimentárních onemocnění. Narůstající výskyt onemocnění vyvolal potřebu testování přítomnosti
- V roce 1929 bylo popsáno u člověka septické onemocnění, doprovázené výraznoumonocytosou v periferní krvi. Již v letech předešlých bylo podobné onemocnění pozorováno u živočichů, ale až v roce 1940 bylo zjištěno, že nemoc má společného původce, který byl nazván Listeria monocytogenes. Tím vznikl i rod Listeria, který zahrnuje v současné době 6 různých druhů - L. monocytogenes, L. ivanovii, L. innocua, L. welshimeri, L. seeligeri a L. grayi1. L. monocytogenes je podmíněným patogenem lidí i zvířat, L. ivanovii vyvolává onemocnění u ovcí a jen výjimečně u lidí. Ostatní druhy jsou nepatogenní. Listeria monocytogenes je jedním z nejobávanějších patogenů v potravinářském průmyslu. Onemocnění vyvolaná touto bakteriální kontaminací jsou velmi závažná a zasahují specifické skupiny populace: staré lidi, děti, těhotné ženy a osoby se sníženou imunitou. Pro vysokou mortalitu je listeriosa považována za jedno z nejtěžších alimentárních onemocnění. Narůstající výskyt onemocnění vyvolal potřebu testování přítomnosti (cs)
- Bacteria of the genus Listeria are widely distributed in the environment and they frequently contaminate food. Among all species in the genus Listeria, only L. monocytogenes has been implicated in serious human illness. The other Listeria spp. are considered to be avirulent to man but they may cause a variety of disease symptoms or even death in animal. These bacteria are well equipped to survive food processing technologies. For example, they tolerate high concentrations of salt and relatively low pHs, and worst of all, they are able to multiply at refrigeration temperatures. This makes Listeria microorganisms a serious threat to food safety and ranks them among the microorganisms that most concern the food industry. The foods most frequently implicated are raw milk, soft cheeses (particularly those made from unpasteurized milk), ice cream, raw vegetables, fermented raw-meat sausages, raw and cooked poultry and raw and smoked fish. Food producers and distributors as well as public health authorities (en)
|
Title
| - Enzyme-linked immunosorbent assay for the detection of listeria contamination in the samples of ice cream (en)
- ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA NA PEVNÉ FÁZI PRO DETEKCI LISTERIÍ VE VZORCÍCH ZMRZLINY
- ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA NA PEVNÉ FÁZI PRO DETEKCI LISTERIÍ VE VZORCÍCH ZMRZLINY (cs)
|
skos:prefLabel
| - Enzyme-linked immunosorbent assay for the detection of listeria contamination in the samples of ice cream (en)
- ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA NA PEVNÉ FÁZI PRO DETEKCI LISTERIÍ VE VZORCÍCH ZMRZLINY
- ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA NA PEVNÉ FÁZI PRO DETEKCI LISTERIÍ VE VZORCÍCH ZMRZLINY (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/04:00012971!RIV/2005/GA0/223305/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/04:00012971
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - ELISA;Listeria monocytogenes (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Blažková, Martina
- Rauch, Pavel
- Karamonová, Ludmila
- Wyatt, Gary M.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |