About: Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Mung beans sprouts are known to be the source of large population of native microorganisms. Raw green sprouts are consumed usually as components of salads and sandwiches. Unfortunately there have been several recent outbreaks of illness caused by sprouts contaminates with Salmonella and other spoilage organisms. In this study we tested efficacy of several antimicrobial compounds for reducing native microbial populations on mung beans during propagation. The effect of ultrasound on germination and populatin of spoilage microorganisms was investigated. (en)
  • Naklíčená semena jsou častým doplňkem zeleninových salátů, které se pro svou nutriční hodnotu stávají každodenní součástí jídelníčku. Pozitivní nárůst nutričních hodnot v průběhu klíčení je doprovázen pomnožením kontaminující mikroflóry přirozeně se vyskytující na povrchu semen. V České republice i v zahraničí jsou popsány případy, kdy naklíčená semena byla přenašečem mikroflóry, nejčastěji bakterií rodu Salmonella, způsobující otravu z potravin. Proto jsou běžnou součástí technologických postupů opatření na povrchovou sanitaci klíčených semen. Nejčastěji jsou používány roztoky chlornanu sodného, v některých případech také roztoky kyseliny peroxooctové. Samotné oplachování semen těmito roztoky však nevede k dostatečnému snížení mikrobiálních počtů vyžadovaných přísnými hygienickými předpisy.Jedním z indikátorů fekálního znečištění jsou koliformní bakterie, které byly v této studii sledovány jako ukazatel mikrobiální kontaminace. Studie byla zaměřena na ověření účinnosti sanitačních činidel používan
  • Naklíčená semena jsou častým doplňkem zeleninových salátů, které se pro svou nutriční hodnotu stávají každodenní součástí jídelníčku. Pozitivní nárůst nutričních hodnot v průběhu klíčení je doprovázen pomnožením kontaminující mikroflóry přirozeně se vyskytující na povrchu semen. V České republice i v zahraničí jsou popsány případy, kdy naklíčená semena byla přenašečem mikroflóry, nejčastěji bakterií rodu Salmonella, způsobující otravu z potravin. Proto jsou běžnou součástí technologických postupů opatření na povrchovou sanitaci klíčených semen. Nejčastěji jsou používány roztoky chlornanu sodného, v některých případech také roztoky kyseliny peroxooctové. Samotné oplachování semen těmito roztoky však nevede k dostatečnému snížení mikrobiálních počtů vyžadovaných přísnými hygienickými předpisy.Jedním z indikátorů fekálního znečištění jsou koliformní bakterie, které byly v této studii sledovány jako ukazatel mikrobiální kontaminace. Studie byla zaměřena na ověření účinnosti sanitačních činidel používan (cs)
Title
  • Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo
  • Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo (cs)
  • The microbial stability of Phaseolus mungo sprouts (en)
skos:prefLabel
  • Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo
  • Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo (cs)
  • The microbial stability of Phaseolus mungo sprouts (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/04:00012840!RIV/2005/MSM/223305/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 363;366
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 223300005)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 573602
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/04:00012840
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Sprouts;Phaseolus mungo;Bacteria (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2B5CBAE8FFE8]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr, ČR
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Sedláčková, Petra
  • Čeřovský, Miroslav
  • Klodnerová, Petra
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
https://schema.org/isbn
  • 80-902671-8-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software