Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Mung beans sprouts are known to be the source of large population of native microorganisms. Raw green sprouts are consumed usually as components of salads and sandwiches. Unfortunately there have been several recent outbreaks of illness caused by sprouts contaminates with Salmonella and other spoilage organisms. In this study we tested efficacy of several antimicrobial compounds for reducing native microbial populations on mung beans during propagation. The effect of ultrasound on germination and populatin of spoilage microorganisms was investigated. (en)
- Naklíčená semena jsou častým doplňkem zeleninových salátů, které se pro svou nutriční hodnotu stávají každodenní součástí jídelníčku. Pozitivní nárůst nutričních hodnot v průběhu klíčení je doprovázen pomnožením kontaminující mikroflóry přirozeně se vyskytující na povrchu semen. V České republice i v zahraničí jsou popsány případy, kdy naklíčená semena byla přenašečem mikroflóry, nejčastěji bakterií rodu Salmonella, způsobující otravu z potravin. Proto jsou běžnou součástí technologických postupů opatření na povrchovou sanitaci klíčených semen. Nejčastěji jsou používány roztoky chlornanu sodného, v některých případech také roztoky kyseliny peroxooctové. Samotné oplachování semen těmito roztoky však nevede k dostatečnému snížení mikrobiálních počtů vyžadovaných přísnými hygienickými předpisy.Jedním z indikátorů fekálního znečištění jsou koliformní bakterie, které byly v této studii sledovány jako ukazatel mikrobiální kontaminace. Studie byla zaměřena na ověření účinnosti sanitačních činidel používan
- Naklíčená semena jsou častým doplňkem zeleninových salátů, které se pro svou nutriční hodnotu stávají každodenní součástí jídelníčku. Pozitivní nárůst nutričních hodnot v průběhu klíčení je doprovázen pomnožením kontaminující mikroflóry přirozeně se vyskytující na povrchu semen. V České republice i v zahraničí jsou popsány případy, kdy naklíčená semena byla přenašečem mikroflóry, nejčastěji bakterií rodu Salmonella, způsobující otravu z potravin. Proto jsou běžnou součástí technologických postupů opatření na povrchovou sanitaci klíčených semen. Nejčastěji jsou používány roztoky chlornanu sodného, v některých případech také roztoky kyseliny peroxooctové. Samotné oplachování semen těmito roztoky však nevede k dostatečnému snížení mikrobiálních počtů vyžadovaných přísnými hygienickými předpisy.Jedním z indikátorů fekálního znečištění jsou koliformní bakterie, které byly v této studii sledovány jako ukazatel mikrobiální kontaminace. Studie byla zaměřena na ověření účinnosti sanitačních činidel používan (cs)
|
Title
| - Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo
- Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo (cs)
- The microbial stability of Phaseolus mungo sprouts (en)
|
skos:prefLabel
| - Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo
- Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo (cs)
- The microbial stability of Phaseolus mungo sprouts (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/04:00012840!RIV/2005/MSM/223305/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/04:00012840
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Sprouts;Phaseolus mungo;Bacteria (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Sedláčková, Petra
- Čeřovský, Miroslav
- Klodnerová, Petra
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |