Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The influence of cultivation temperature on free and capsular exopolysaccharides production by yoghurt bacteria was studied during fermentation milk, whey and permeates. Lowest EPS production was in permeate at 35 °C (56 mg/l whilst 111 mg/l of EPS was found in milk and whey). Highest production was in milk at 45 °C. Two main fractions of EPS with the different molecular weight (510 a 11 kDa), consisting predominantly of glucose and galactose (ratio 1:1), have been produced. Microscopy and analytical determinations indicates the occurrence both free and capsular EPS. Material with five time's higher content of EPS has been obtained after an ultrafiltration. (en)
- Byl sledován vliv teploty kultivace a použitého substrátu na produkci volných a kapsulárních exopolysacharidů (EPS) bakterií mléčného kvašení jogurtové kultury při fermentaci mléka, syrovátky a permeátu. Pro zakoncentrování exopolysacharidů byla použita ultrafiltrace. Nejnižší produkce EPS byla v permeátu při 35 °C (56 mg/l oproti 111 mg/l v mléce a syrovátce), nejvyšší v mléce při 45°C (220 mg/l). Produkovány byly dvě frakce EPS s rozdílnou molekulovou hmotností (510 a 11 kDa), skládající se převážně z glukosy a galaktosy (v poměru 1:1). Výsledky mikroskopie a chemické analýzy naznačují přítomnost jak kapsulárních tak volných EPS. Použitím ultrafiltrace došlo k přibližně pětinásobnému zahuštění EPS ve fermentovaném permeátu mléka.
- Byl sledován vliv teploty kultivace a použitého substrátu na produkci volných a kapsulárních exopolysacharidů (EPS) bakterií mléčného kvašení jogurtové kultury při fermentaci mléka, syrovátky a permeátu. Pro zakoncentrování exopolysacharidů byla použita ultrafiltrace. Nejnižší produkce EPS byla v permeátu při 35 °C (56 mg/l oproti 111 mg/l v mléce a syrovátce), nejvyšší v mléce při 45°C (220 mg/l). Produkovány byly dvě frakce EPS s rozdílnou molekulovou hmotností (510 a 11 kDa), skládající se převážně z glukosy a galaktosy (v poměru 1:1). Výsledky mikroskopie a chemické analýzy naznačují přítomnost jak kapsulárních tak volných EPS. Použitím ultrafiltrace došlo k přibližně pětinásobnému zahuštění EPS ve fermentovaném permeátu mléka. (cs)
|
Title
| - Izolace a charakterizace exopolysacharidů jogurtové kultury při fermentaci syrovátky a permeátu
- Izolace a charakterizace exopolysacharidů jogurtové kultury při fermentaci syrovátky a permeátu (cs)
- Isolation and characterisation of the yoghurt culture exopolysaccharides during the fermentation of the whey and permeate. (en)
|
skos:prefLabel
| - Izolace a charakterizace exopolysacharidů jogurtové kultury při fermentaci syrovátky a permeátu
- Izolace a charakterizace exopolysacharidů jogurtové kultury při fermentaci syrovátky a permeátu (cs)
- Isolation and characterisation of the yoghurt culture exopolysaccharides during the fermentation of the whey and permeate. (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/04:00012825!RIV/2005/MSM/223305/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/04:00012825
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - izolace;ultrafiltrace (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Čopíková, Jana
- Štětina, Jiří
- Kánský, Jiří
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |