About: Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Byl studován vliv vysokého isostatického tlaku na vlastnosti polymerních obalových materiálů. Sedm jednovrstvných a sedm mnohavrstevných obalových fólií vhodných pro vysokotlaké ošetření potravin nebo běžně používaných jako vrstva v kontaku s potravinou byly stlačovány při 600 MPa po dobu 60 minut. Přitom byl sledován účinek stlačování na následující funkční vlastnosti obalových materiálů: mechanické parametry (pevnost v tahu, stlačovatelnost), transparentnost (absorbance při 450 nm a 600 nm), propustnost pro vodní páru, celková migrace do simulantů tučných potravin (95 % ethanol, isooktan) a migrace simulantů (voda, olivový olej) potravin do testovaných fólií. Získané výsledky potvrdily v některých případech dosti významný vliv působení vysokého tlaku na funkční parametry testovaných obalových fólií (ztráta svařovatelnosti, migrační parametry atd.). Získané výsledky vyžadují další potvrzení zkouškami provedenými v užší spolupráci s výrobci obalových materiálů, které by umožnily lepší pochopení změn o (cs)
  • The effect of high pressure on the polymer packaging materials was studied. Seven single material films as well as seven laminates suitable for high pressure preservation of food or commonly used as food contact layer were pressurised using the pressure 600 MPa for 60 min. The effect of pressure treatment on the change of following film parameters were evaluated: mechanical properties (tensile strength, seal strength), transparency (absorbance at 450 nm and 600 nm), water vapour permeability, global migration characteristics into fat food simulants (95% ethanol and isooctane) and the transfer of food simulants (water and olive oil) into packaging materials. The obtained results confirmed the influence of high pressure treatment on functional properties of tested films, in some cases in rather significant level (loss of heat sealability, changes of migration levels, etc.). The obtained results need further confirmation by tests done in closer cooperation with packaging materials producers, which enable
  • The effect of high pressure on the polymer packaging materials was studied. Seven single material films as well as seven laminates suitable for high pressure preservation of food or commonly used as food contact layer were pressurised using the pressure 600 MPa for 60 min. The effect of pressure treatment on the change of following film parameters were evaluated: mechanical properties (tensile strength, seal strength), transparency (absorbance at 450 nm and 600 nm), water vapour permeability, global migration characteristics into fat food simulants (95% ethanol and isooctane) and the transfer of food simulants (water and olive oil) into packaging materials. The obtained results confirmed the influence of high pressure treatment on functional properties of tested films, in some cases in rather significant level (loss of heat sealability, changes of migration levels, etc.). The obtained results need further confirmation by tests done in closer cooperation with packaging materials producers, which enable (en)
Title
  • Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment.
  • Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment. (en)
  • Změny vlastností polymerních obalových fólií během ošetření vysokým tlakem (cs)
skos:prefLabel
  • Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment.
  • Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment. (en)
  • Změny vlastností polymerních obalových fólií během ošetření vysokým tlakem (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/04:00012796!RIV/2005/MSM/223305/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 545-549
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 223300005)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 557344
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/04:00012796
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • high pressure;polymer packaging;permeability;tensile strenght;transparency (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F52824C13E14]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Journal of Food Engineering
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 61
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dobiáš, Jaroslav
  • Voldřich, Michal
  • Marek, Miroslav
  • Chudáčková, Kamila
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0260-8774
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software