Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The attractiveness of sucrose as an organic raw material arises from its low molecular weight, optical purity, crystalline state, and the price that is in the range of the standard organic solvents. However, there are also several reasons for a low utilization of sucrose in chemical industry. Sugars are polyfunctionalized molecules with hydroxyl groups of similar reactivities, are too polar to be soluble in organic solvents except pyridine, dimethyl sulfoxide, or dimethylformamide, they have more chiralcenters than required for non-sugar target structures, and the glycosidic linkage in disaccharides is acid sensitive. Efforts to extend applications of sucrose can be identified in the term of its degradation to compounds with a lesser number of carbon atoms, the modification on all hydroxyl groups, the development of macromolecules, a partial transformation of sucrose, and the enzymatic oligosaccharide synthesis. (en)
- Sacharosa díky nízké molekulové hmotnosti, optické čistotě, ceně a dostupnosti i tomu, že je krystalická, je atraktivní organickou surovinou z obnovitelných zdrojů. Má ale i vlastnosti, které způsobují, že je využívána velmi málo. Je polyfunkční, příliš polární na to, aby se rozpouštěla v organických rozpouštědlech, má více chirálních center než je žádoucí pro výrobu necukerných organických látek a glykosidická vazba je citlivá na kyselé prostředí. Snaha po vyšším využití sacharosy je směrována na degradaci sacharosy, modifikaci všech hydroxylových skupin, zabudování sacharosy do makromolekul, částečnou modifikaci a enzymovou synthesu oligosacharidů
|
Title
| - Sucrose as a raw material (en)
- Sacharosa jako průmyslová surovina
|
skos:prefLabel
| - Sucrose as a raw material (en)
- Sacharosa jako průmyslová surovina
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/03:00008478!RIV/2004/MSM/223304/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/03:00008478
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - sacharosa, degradace, modifikace, makromolekuly, biotransformace (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |