Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Falšování vaječných výrobků představuje klamavé označení bezvaječných výrobků za vaječné (např. u těstovin) nebo použití nižšího podílu vaječné hmoty než je minimální množství, které předepisují jednotlivé komoditní vyhlášky Zákona o potravinách č. 110/1197 Sb. Na základě literárních odkazů byly jako základní markery přítomnosti vajec ve vaječném likéru zvoleny: obsah cholesterolu (stanoven plynovou chromatografií), spektrofotometrické stanovení celkového fosforu, stanovení obsahu tuku a složení mastných kyselin (plynovou chromatografií). Během práce byl analyzován soubor modelových likérů s různým obsahem žloutků, vzorků vaječných a mléčných likérů z tržní sítě a běžně používaných surovin. Bylo zjištěno, že hlavním problémem stanovení přesného obsahu vaječné hmoty je vysoká variabilita jednotlivých složek ve vejcích, jejich případná přítomnost v dalších použitých surovinách (např. nutná korekce obsahu celkového fosforu v závislosti na obsahu mléčného podílu), chemické změny stanovených markerů (oxida
- The recent Czech Food law (Decree No. 326, 333/1997 and 45/2000 of the law. No 110/1997 as amended) specifies the presence or minimum concentration of egg or egg yolk content in relevant food products (egg pastas, egg liqueurs). Presented project deals with the development and evaluation of analytical methods for determination of egg and egg yolk content of egg pastas and egg liqueurs. Because of high variability of the egg composition and a possible effect of processing to the composition several chemical markers were considered: fat content, cholesterol, fatty acids, phosphor and NIR spectrum. The method for the estimation of egg yolk content in egg liqueurs was proposed, the procedure allows to distinguish the falsified samples with egg content lowered of more than about 10 - 20% of the value required. The results of analyses of samples from the Czech market were presented and their evaluation is discussed. (en)
|
Title
| - Stanovení vaječného podílu ve vaječných likérech
- Stanovení vaječného podílu ve vaječných likérech (cs)
- Determination of egg content of egg liqueurs (en)
|
skos:prefLabel
| - Stanovení vaječného podílu ve vaječných likérech
- Stanovení vaječného podílu ve vaječných likérech (cs)
- Determination of egg content of egg liqueurs (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/02:00006810!RIV/2004/MSM/223304/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/02:00006810
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - food authenticity, food adulteration, yolk content, egg-liquers (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XXXIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Krátká, Jana
- Voldřich, Michal
- Čížková, Helena
- Kurtová, L.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |