About: Potentiality of using nanofitration for purification of sugar extracts     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The main aim of experiments was to verify a possibility of removing sodium and potassium ions from sugar beet raw juice. A multi-step filtration was carried out involving pre-filtration on ceramic ultrafiltration membranes (MEMBRALOX, France; TAMI, Germany). Permeate obtained by ultrafiltration was treated by two-step nanofiltration using polymeric membranes Nitto Denko (first step) and Filmtec NF 45 (second step). Conditions of nanofiltration were: temperature 60 °C, pressure 2 - 3 MPa. Results showed a potentiality to separate ions from molecules of sugars in technical sugar solutions while sugar solution is partially concentrated. . (en)
  • Příspěvek je zaměřen na optimalizaci cukrovarnictví, konkrétně na možnosti zlepšení kvality cukerných šťáv za použití membránových separačních technik. Hlavním cílem experimentů bylo ověření možnosti odstranění části melasogenních prvků (sodné a draselnéionty) v surové šťávě, jejichž přítomnost zvyšuje množství odpadního produktu - melasy. Vzorky surové šťávy byly čištěny několikastupňovou filtrací zahrnující předčištění na keramických ultrafiltračních membránách (MEMBRALOX, Francie; TAMI, Německo). Po ultrafiltraci následovala dvoustupňová nanofiltrace na syntetických polymerních membránách. Podmínky nanofiltrace byly následující: teplota 60 °C a tlak 2 - 3 MPa. První krok zahrnoval nanofiltraci na méně selektivní membráně Nitto Denko, která však po skytuje větší výkon. Najímaný permeát se pak znovu filtroval na vysoce selektivní membráně Filmtec NF 45. Výsledky ukázaly možnost oddělit část kationtů od molekul sacharózy za současného zahuštění surové šťávy.
Title
  • Potentiality of using nanofitration for purification of sugar extracts (en)
  • Možnosti uplatnění nanofiltrace při čištění cukerných šťáv
  • Možnosti uplatnění nanofiltrace při čištění cukerných šťáv (cs)
skos:prefLabel
  • Potentiality of using nanofitration for purification of sugar extracts (en)
  • Možnosti uplatnění nanofiltrace při čištění cukerných šťáv
  • Možnosti uplatnění nanofiltrace při čištění cukerných šťáv (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/01:00004142!RIV/2004/MSM/223304/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 142
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 223300005)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 687885
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/01:00004142
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • nanofiltration; raw juice; ceramic membranes; polymeric membranes; ultrafiltration; (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [78D818AFEF04]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Srní, Šumava
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Neuveden
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník 48. konference CHISA 2001(CD ROM)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bubník, Zdeněk
  • Hinková, Andrea
  • Kadlec, Pavel
  • Pour, Vladimír
  • Hrstková, Markéta
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká společnost chemického inženýrství
https://schema.org/isbn
  • 80-86059-32-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software