About: Otakar Teyschl a jeho asijské souostroví     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • University professor and well-known Moravian pediatrician Otakar Teyschl was known as a patron and collector of modern art, which has already started to collect between the two world wars. Even less is known about his deep interest in non-European art. The core of his Asian collection consisted mainly of porcelain and ceramic works from China and Japan, archaic bronzes, cloisonné, sword fittings, Japanese graphics and a few examples of Chinese Buddhist art. Teyschl acquired works of art on the Czech antique market, but in 1956 even visited the Far East, where his collection also systematically expanded. Although only part of the whole collection has survived to the present time, it is clear that it contained a number of exceptional works of Asian art. The collection was after the death of Professor Teyschl divided among his three children, who already did not continue its expansion, but rather part of the collection was sold out and only a minor part of it the family kept as a memorial to its creator. (en)
  • Univerzitní profesor a známý moravský pediatr Otakar Teyschl byl znám jako podporovatel a sběratel moderního umění, které začal shromažďovat již mezi dvěma světovými válkami. Již méně se ví o tom, že se soustavně věnoval i vytváření sbírky mimoevropského umění. Její jádro tvořily především porcelánové a keramické práce z Číny a Japonska, archaické bronzy, cloisonné, mečové ozdoby, japonská dobová grafika a také několik ukázek buddhistického umění Číny. Teyschl předměty získával nejen na našem starožitném trhu, ale v roce 1956 dokonce navštívil i Dálný východ, kde sbírku dále systematicky rozšířil. Vznikl tak ucelený soubor uměleckých děl, který odrážel sběratelův cit a hluboký zájem o nové, neznámé tvary a formy. Přestože se do současnosti dochoval jen fragment celé sbírky, je jasné, že patřila ve své době k významným souborům svého druhu, které na Moravě vznikly.
  • Univerzitní profesor a známý moravský pediatr Otakar Teyschl byl znám jako podporovatel a sběratel moderního umění, které začal shromažďovat již mezi dvěma světovými válkami. Již méně se ví o tom, že se soustavně věnoval i vytváření sbírky mimoevropského umění. Její jádro tvořily především porcelánové a keramické práce z Číny a Japonska, archaické bronzy, cloisonné, mečové ozdoby, japonská dobová grafika a také několik ukázek buddhistického umění Číny. Teyschl předměty získával nejen na našem starožitném trhu, ale v roce 1956 dokonce navštívil i Dálný východ, kde sbírku dále systematicky rozšířil. Vznikl tak ucelený soubor uměleckých děl, který odrážel sběratelův cit a hluboký zájem o nové, neznámé tvary a formy. Přestože se do současnosti dochoval jen fragment celé sbírky, je jasné, že patřila ve své době k významným souborům svého druhu, které na Moravě vznikly. (cs)
Title
  • Otakar Teyschl a jeho asijské souostroví
  • Otakar Teyschl a jeho asijské souostroví (cs)
  • Otakar Teyschl and his Asian archipelago (en)
skos:prefLabel
  • Otakar Teyschl a jeho asijské souostroví
  • Otakar Teyschl a jeho asijské souostroví (cs)
  • Otakar Teyschl and his Asian archipelago (en)
skos:notation
  • RIV/60461071:_____/12:#0000297!RIV13-MSM-60461071
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 157266
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461071:_____/12:#0000297
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Otakar Teyschl; collector; Chinese art; Japanese art; porcelain; Buddhist art; cloisonné; Chinese bronzes; Brno; ukiyoe (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5F016471E787]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Jindřich Chatrný a Radana Červená (eds.), Otakar Teyschl, univerzitní profesor, lékař, sběratel, mecenáš.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Suchomel, Filip
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Archiv města Brna
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86736-27-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software