Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Jakon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] - původní rostlina pocházející z And patří do čeledi Compositae (Asteraceae) a představuje tradiční plodinu původního obyvatelstva v Peru používanou v tradičním lékařství. Většinu biomasy kořenů tvoří voda (> 70 % čerstvé hmoty). 70 - 80 % sušiny tvoří sacharidy, zvláště fruktany, 0,3 - 3,7 % tvoří bílkoviny. Fruktooligosacharidy obsažené v hlízách jakonu jsou b(2#1) inulinového typu a zvláště oligomery (GF2-GF16) jsou známy svou schopností udržovat tlusté střevo v dobrém zdravotním stavu. Sladkost jakonu je způsobena především fruktosou, která je o 70 % sladčí než sacharosa. Z dalších oligosacharidů jsou zastoupeny především 1-kestosa a nystosa. Jakon konzumují především diabetici a lidé trpící zažívacími problémy, neboť obsahuje nevstřebatelné sacharidy, které nejsou štěpeny a vstřebány v tenkém střevu. 100 g jakonových hlízových kořenů obsahuje průměrně 81,3 g vody, 1 g bílkovin, 0,1 g tuku, 13,8 g sacharidů, 0,9 g vlákniny a 1,1 g pope
- Jakon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] - původní rostlina pocházející z And patří do čeledi Compositae (Asteraceae) a představuje tradiční plodinu původního obyvatelstva v Peru používanou v tradičním lékařství. Většinu biomasy kořenů tvoří voda (> 70 % čerstvé hmoty). 70 - 80 % sušiny tvoří sacharidy, zvláště fruktany, 0,3 - 3,7 % tvoří bílkoviny. Fruktooligosacharidy obsažené v hlízách jakonu jsou b(2#1) inulinového typu a zvláště oligomery (GF2-GF16) jsou známy svou schopností udržovat tlusté střevo v dobrém zdravotním stavu. Sladkost jakonu je způsobena především fruktosou, která je o 70 % sladčí než sacharosa. Z dalších oligosacharidů jsou zastoupeny především 1-kestosa a nystosa. Jakon konzumují především diabetici a lidé trpící zažívacími problémy, neboť obsahuje nevstřebatelné sacharidy, které nejsou štěpeny a vstřebány v tenkém střevu. 100 g jakonových hlízových kořenů obsahuje průměrně 81,3 g vody, 1 g bílkovin, 0,1 g tuku, 13,8 g sacharidů, 0,9 g vlákniny a 1,1 g pope (en)
|
Title
| - Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] chemical composition and use-a review.
- Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] chemical composition and use-a review. (en)
|
skos:prefLabel
| - Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] chemical composition and use-a review.
- Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] chemical composition and use-a review. (en)
|
skos:notation
| - RIV/60460709:41610/03:00005828!RIV/2004/MSM/416104/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60460709:41610/03:00005828
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - yacon; chemical composition; biological activity; use (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Plant, Soil and Environment
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Lachman, Jaromír
- Orsák, Matyáš
- Fernández, Eloz
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |