About: Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Byl sledován vliv pasterace a následného krátkodobého skladování v mrazicím boxu při teplotě -20 °C na změnu obsahu vitaminu E a A v kozím a ovčím mléce. Vitaminy byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. K detekci vitaminu E byl použit fluorescenční detektor, ke stanovení vitaminu A detektor diodového pole. Průměrný obsah vitaminu A v kozím čerstvém mléce byl 112 ± 38 µg/100 g, resp. 119 ± 61 µg/100 g v čerstvém ovčím mléce. Vitamin E byl průměrně z 96,7 ± 3,6 % zastoupen ?-tokoferolem. Průměrný obsah ?-tokoferolu v kozím čerstvém mléce byl 183 ± 12 µg/100 g, resp. 382 ± 185 µg/100 g v čerstvém ovčím mléce. Úbytek sledovaných vitaminů v důsledku pasterace byl velmi rozdílný a pohyboval se v rozmezí 0 - 64,8 %. Po týdenním skladování v mrazicím boxu klesl obsah obou vitaminů v průměru o 22 % v mléce čerstvém, resp. o 29 % v mléce pasterovaném a i nadále klesal strměji v mléce pasterovaném. Po třítýdenním skladování dosáhl průměrný pokles vitaminů v pasterovaném
  • Byl sledován vliv pasterace a následného krátkodobého skladování v mrazicím boxu při teplotě -20 °C na změnu obsahu vitaminu E a A v kozím a ovčím mléce. Vitaminy byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. K detekci vitaminu E byl použit fluorescenční detektor, ke stanovení vitaminu A detektor diodového pole. Průměrný obsah vitaminu A v kozím čerstvém mléce byl 112 ± 38 µg/100 g, resp. 119 ± 61 µg/100 g v čerstvém ovčím mléce. Vitamin E byl průměrně z 96,7 ± 3,6 % zastoupen ?-tokoferolem. Průměrný obsah ?-tokoferolu v kozím čerstvém mléce byl 183 ± 12 µg/100 g, resp. 382 ± 185 µg/100 g v čerstvém ovčím mléce. Úbytek sledovaných vitaminů v důsledku pasterace byl velmi rozdílný a pohyboval se v rozmezí 0 - 64,8 %. Po týdenním skladování v mrazicím boxu klesl obsah obou vitaminů v průměru o 22 % v mléce čerstvém, resp. o 29 % v mléce pasterovaném a i nadále klesal strměji v mléce pasterovaném. Po třítýdenním skladování dosáhl průměrný pokles vitaminů v pasterovaném (cs)
  • Effects of pasteurization and subsequent short-term storage in clima box at - 20 °C on changes of vitamins E and A in goat's and sheep's milk were observed. Both vitamins were determined using HPLC technique. Vitamin E was detected using fluorimetric detection and vitamin A using diode array detection respectively. The average content of vitamin A in fresh goat's milk was 112 ± 38 µg/100 g and 119 ± 61 µg/100 g in fresh sheep's milk. Vitamin E was formed by ?-tocopherol from 96.7 ± 3.6 %. The average content of ?-tocopherol in fresh goat's milk was 183 ± 12 µg/100 g and 382 ± 185 µg/100 g in fresh sheep's milk. Vitamins decrease during pasteurization varied in broad range 0 - 64.8 %. Another 22 % of both vitamins in fresh milk and 29 % in pasteurized milk were lost during one-week storage in clima box at - 20 °C. Contents of both vitamins decreased steeper in pasteurized milk compared to fresh milk also in subsequent storage. The average decrease of vitamins in pasteurized milk after (en)
Title
  • Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce
  • Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce (cs)
  • Effect of pasteurization and freezing on the contents of lipophilic vitamins in milk (en)
skos:prefLabel
  • Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce
  • Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce (cs)
  • Effect of pasteurization and freezing on the contents of lipophilic vitamins in milk (en)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/12:56737!RIV13-MSM-41210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(2B08072), S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 135
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 177999
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/12:56737
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pasteurization, refrigeration, vitamin E, vitamin A, HPLC (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A6521A3B1D92]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 135
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pivec, Vladimír
  • Hejtmánková, Alena
  • Hejtmánková, Kateřina
  • Elich, Ondřej
  • Dragounová, Hedvika
  • Michlová, Tereza
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 0
issn
  • 1212-950X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software