About: Tymián proti bakteriálním nákazám     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The Gram-positive bacterium Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (SMITH) DAVIS et al. (Cmm) is the causal agent of bacterial canker of the tomato (Solanum lycopersicum. For chemical control, preparations based on copper compounds are the most frequently applied, but these can be phytotoxic and not effective enough. In our experiments, four essential oils obtained from four chemical types of Thymus vulgaris, were tested in vitro on agar plates contaminated by Cmm.Streptomycin in a concentration of 0.02 % was used as the control. The different compositions of the oils also varied in their biological activity. Effectivity of the essential oils from Thymus vulgaris were higher than conrol. (en)
  • Vadnutí rajčete (Lycopersicon esculentum), které způsobuje bakterie Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm), je jednou z nejzávažnějších chorob u skleníkových rajčat.V této studii byly testovány in vitro 4 různé chemo-typy esenciálních olejů z rostliny Thymus vulgaris na agarových plotnách kontaminovaných Cmm.Streptomycin v koncentraci 0,02 % byl použit jako kontrola. Rozdílné složení testovaných olejů významně ovlivnilo jejich biologickou účinnost proti Cmm. Pokud jsme efektivitu porovnali se streptomycinem (graf 1) byla vyšší v rozmezí dle typu tymiánu o 17 – 36 % a pokud bylo srovnání provedeno s Kuprikolem 50 (graf 2) byla účinnost vyšší dokonce v rozmezí o 90 - 93 %.
  • Vadnutí rajčete (Lycopersicon esculentum), které způsobuje bakterie Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm), je jednou z nejzávažnějších chorob u skleníkových rajčat.V této studii byly testovány in vitro 4 různé chemo-typy esenciálních olejů z rostliny Thymus vulgaris na agarových plotnách kontaminovaných Cmm.Streptomycin v koncentraci 0,02 % byl použit jako kontrola. Rozdílné složení testovaných olejů významně ovlivnilo jejich biologickou účinnost proti Cmm. Pokud jsme efektivitu porovnali se streptomycinem (graf 1) byla vyšší v rozmezí dle typu tymiánu o 17 – 36 % a pokud bylo srovnání provedeno s Kuprikolem 50 (graf 2) byla účinnost vyšší dokonce v rozmezí o 90 - 93 %. (cs)
Title
  • Tymián proti bakteriálním nákazám
  • Thyme against bacterial diseases (en)
  • Tymián proti bakteriálním nákazám (cs)
skos:prefLabel
  • Tymián proti bakteriálním nákazám
  • Thyme against bacterial diseases (en)
  • Tymián proti bakteriálním nákazám (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/10:49185!RIV11-MSM-41210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046070901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 293913
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/10:49185
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • thyme, Cmm, essential oils, antibacterial (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7309286B2573]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zahradnictví
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2010
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pavela, Roman
  • Kokošková, Blanka
  • Ryšánek, Pavel
  • Pouvová, Dagmar
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 0
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1213-7596
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software