Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V rámci EU byla přijata harmonizovaná metodika jatečných rozborů králíků, která zahrnuje i jednotlivé postupy měření základních fyzikálních ukazatelů masa. V České republice je však ještě nutné tento dokument uvést do širšího povědomí. Podle této metodiky jsme provedli kompletní jateční rozbor velkých, středních a malých plemen králíků zařazených do genetických zdrojů a hybridních králíků genotypu Hyplus, následně jsme stanovili fyzikální ukazatele. Z našich výsledků vyplývá, že se vzrůstající hmotností čistokrevných plemen králíků klesá jatečná výtěžnost. Nejvyšší podíl stehen byl stanoven u hybridního králíka Hyplus, avšak jeho jatečná výtěžnost byla nejnižší ze všech testovaných králíků. Velikost plemene také ovlivnila pH v obou partiích, se vzrůstající porážkovou hmotností čistokrevných plemen pH stouplo.
- V rámci EU byla přijata harmonizovaná metodika jatečných rozborů králíků, která zahrnuje i jednotlivé postupy měření základních fyzikálních ukazatelů masa. V České republice je však ještě nutné tento dokument uvést do širšího povědomí. Podle této metodiky jsme provedli kompletní jateční rozbor velkých, středních a malých plemen králíků zařazených do genetických zdrojů a hybridních králíků genotypu Hyplus, následně jsme stanovili fyzikální ukazatele. Z našich výsledků vyplývá, že se vzrůstající hmotností čistokrevných plemen králíků klesá jatečná výtěžnost. Nejvyšší podíl stehen byl stanoven u hybridního králíka Hyplus, avšak jeho jatečná výtěžnost byla nejnižší ze všech testovaných králíků. Velikost plemene také ovlivnila pH v obou partiích, se vzrůstající porážkovou hmotností čistokrevných plemen pH stouplo. (cs)
- In the E.U., a common methodology of slaughter analysis was accepte; among others it includes specific methods of measuring the basic physical characteristics of meat. In the Czech Republic, it is however still necessary to bring this document into public awareness. In accordance with the methodology, we made a complete slaughter analysis of large, middle, and small breed of rabbits belonging to genetic resources and of hybrid rabbit of the Hyplus genotype and we determined their basic physical characteristics. Our results showed that the rise of mass of the pure breeds goes along with the decline of slaughter yield. The largestpercentage of hing legs was observed in the hybrid rabbit hyplus, nevertheless its slaughter yield was the lowest among all tested animals. The size of the breed also affected pH in both parts, larger alaughter weight was accompanied by higher value of pH. (en)
|
Title
| - Hodnocení masné užitkovosti králíků
- Assessment of rabbits meat efficiency (en)
- Hodnocení masné užitkovosti králíků (cs)
|
skos:prefLabel
| - Hodnocení masné užitkovosti králíků
- Assessment of rabbits meat efficiency (en)
- Hodnocení masné užitkovosti králíků (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60460709:41210/09:29266!RIV10-MSM-41210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60460709:41210/09:29266
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - rabbit, meat production, dissection (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Tůmová, Eva
- Bízková, Zuzana
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |