Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo posouzení závislosti některých technologických a užitkových vlastností holštýnského skotu na genotypu kappa-kaseinu. Kappa-kasein je mléčná bílkovina, která po sýření mléka neodchází do syrovátky, ale zůstává v sýru, tím se tedy podílí na výtěžnosti sýra a na jiných technologických vlastnostech jako je zejména syřitelnost mléka, koagulace, syneréze (uvolňování syrovátky ze sýřeniny) atd. Mléko s příznivými sýrařskými vlastnostmi dává předpoklad vyšší výtěžnosti sýrů s jejich požadovaným složením. Jednou ze základních složek mléka jsou bílkoviny. Kvalita a kvantita bílkovin patří mezi nejvýznamnější ukazatele výtěžnosti sýrů. Zásadní technologická vlastnost mléka je jeho syřitelnost. Jedná se o schopnost mléka srážet se syřidlem a vytvořit sýřeninu požadovaných vlastností. Schopnost vylučovat syrovátku (syneréze) během tvorby sýřeniny je dalším ukazatelem, který determinuje vhodnost mléka k výrobě sýrů. Samotná výtěžnost je dána sušinovými jednotkami, které přejdou do sýra z jedn
- Cílem práce bylo posouzení závislosti některých technologických a užitkových vlastností holštýnského skotu na genotypu kappa-kaseinu. Kappa-kasein je mléčná bílkovina, která po sýření mléka neodchází do syrovátky, ale zůstává v sýru, tím se tedy podílí na výtěžnosti sýra a na jiných technologických vlastnostech jako je zejména syřitelnost mléka, koagulace, syneréze (uvolňování syrovátky ze sýřeniny) atd. Mléko s příznivými sýrařskými vlastnostmi dává předpoklad vyšší výtěžnosti sýrů s jejich požadovaným složením. Jednou ze základních složek mléka jsou bílkoviny. Kvalita a kvantita bílkovin patří mezi nejvýznamnější ukazatele výtěžnosti sýrů. Zásadní technologická vlastnost mléka je jeho syřitelnost. Jedná se o schopnost mléka srážet se syřidlem a vytvořit sýřeninu požadovaných vlastností. Schopnost vylučovat syrovátku (syneréze) během tvorby sýřeniny je dalším ukazatelem, který determinuje vhodnost mléka k výrobě sýrů. Samotná výtěžnost je dána sušinovými jednotkami, které přejdou do sýra z jedn (cs)
- The aim of this work was to evaluate the dependence of some technological characteristics of Holstein cattle on the kappa-casein genotype. Kappa-casein is a milk protein that does not pass to whey after milk coagulating, yet it remains in cheese, thus contributing to the basic yield of cheese as well as other technological properties, especially the curdling ability of milk, coagulation, syneresis (liberation of whey from junket), etc. Milk with favourable cheese-making properties is prerequisite for the higher yield of cheese with a required composition. Proteins are one of the basic milk components. The quality and quantity of the proteins rank among the most significant indicators of cheese yield. The principal technological property of milk is curdling. This is the ability of milk to curdle with the curdling agent to produce junket of desired qualities. The ability to separate whey (syneresis) during the time of junket formation is another indicator determining the suitability of milk for chee (en)
|
Title
| - Vliv genetických variant kaseinu na výtěžnost při výrobě sýrů
- Vliv genetických variant kaseinu na výtěžnost při výrobě sýrů (cs)
- The effect of casein genetic varieties on the yield during cheesemaking. (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv genetických variant kaseinu na výtěžnost při výrobě sýrů
- Vliv genetických variant kaseinu na výtěžnost při výrobě sýrů (cs)
- The effect of casein genetic varieties on the yield during cheesemaking. (en)
|
skos:notation
| - RIV/60460709:41210/07:20800!RIV08-MSM-41210___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60460709:41210/07:20800
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - milk, cheese, casein, genetic varieties, yield, cheesemaking (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kouřimská, Lenka
- Legarová, Veronika
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |