Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Kvalitní mléko, získané od zdravých dojnic patří k nejdůležitějším potravinám. Kvalitu mléka sledujeme z různých pohledů a hodnotíme ji s pomocí celé řady ukazatelů. Jedním z nich, který závisí především na přístupu a vyspělosti chovatele, je obsah reziduí inhibičních látek v mléce (RIL). RIL se v mléce nejčastěji objevují po léčbě mastitid. Tyto látky mají tlumivý vliv na bakterie mléčného kvašení v technologickém zpracování a mohou vyvolat alergické reakce u spotřebitelů. Výskyt reziduí v mléce je závislý na různých faktorech, např. nedodržení ochranné lhůty léčiv, změna metabolismu zvířat v době nemoci, způsob aplikace léčiv, četnost použití apod.. Práce měla za cíl sledovat výskyt RIL v mléce krav po skončení ochranné lhůty. Při vyhodnocování bylo zjištěno, že ochranná lhůta mléka nebyla vždy dostačující. Z 52 posuzovaných vzorků bylo 8 pozitivních. Což odpovídá 15,4% a tedy trojnásobnému překročení výrobcem (BIOPHARM) udávané hranice, která představuje do 5% vzorků, v našem případě tedy pouhé 2
- Kvalitní mléko, získané od zdravých dojnic patří k nejdůležitějším potravinám. Kvalitu mléka sledujeme z různých pohledů a hodnotíme ji s pomocí celé řady ukazatelů. Jedním z nich, který závisí především na přístupu a vyspělosti chovatele, je obsah reziduí inhibičních látek v mléce (RIL). RIL se v mléce nejčastěji objevují po léčbě mastitid. Tyto látky mají tlumivý vliv na bakterie mléčného kvašení v technologickém zpracování a mohou vyvolat alergické reakce u spotřebitelů. Výskyt reziduí v mléce je závislý na různých faktorech, např. nedodržení ochranné lhůty léčiv, změna metabolismu zvířat v době nemoci, způsob aplikace léčiv, četnost použití apod.. Práce měla za cíl sledovat výskyt RIL v mléce krav po skončení ochranné lhůty. Při vyhodnocování bylo zjištěno, že ochranná lhůta mléka nebyla vždy dostačující. Z 52 posuzovaných vzorků bylo 8 pozitivních. Což odpovídá 15,4% a tedy trojnásobnému překročení výrobcem (BIOPHARM) udávané hranice, která představuje do 5% vzorků, v našem případě tedy pouhé 2 (cs)
- Quality milk, acquired from health dairy cows, belongs to basic foodstuffs. Milk quality is evaluated from different points of view with many traits. Content of residuum of inhibitory substances (RIS) is one of this indicators. RIS are detected in cows milk more frequently after antibiotics treatment of mastitis. RIS have a negative impact to bacteria of milk fermentation and negative allergic reaction is possible in consumers. RIS occurence in milk is dependent on many factors, for example meeting criteria of protection period, changes in animals metabolism in time of disorder, way of medicament aplication, numbers of aplications. The goal of this work was to determine occurence of RIS in dairy cows milk after end of protection period. Length of protection period wasn´t sufficient in all cases. Deal of 15,4% was positive in content of RIS, it means threehold overfullfilment of indicating limit of producer (Biopharm), which is to 5% of all samples. (en)
|
Title
| - Obsah inhibičních látek v mléce po ukončení léčby
- Obsah inhibičních látek v mléce po ukončení léčby (cs)
- Content of inhibitory substance in milk after treatment end (en)
|
skos:prefLabel
| - Obsah inhibičních látek v mléce po ukončení léčby
- Obsah inhibičních látek v mléce po ukončení léčby (cs)
- Content of inhibitory substance in milk after treatment end (en)
|
skos:notation
| - RIV/60460709:41210/06:17134!RIV07-MSM-41210___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60460709:41210/06:17134
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - mastitis,antibiotics,health (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník souhrnů sdělení XXXIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin.
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Stádník, Luděk
- Vodička, Jan
- Toušová, Renata
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |