About: Obsah inhibičních látek v mléce po ukončení léčby     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kvalitní mléko, získané od zdravých dojnic patří k nejdůležitějším potravinám. Kvalitu mléka sledujeme z různých pohledů a hodnotíme ji s pomocí celé řady ukazatelů. Jedním z nich, který závisí především na přístupu a vyspělosti chovatele, je obsah reziduí inhibičních látek v mléce (RIL). RIL se v mléce nejčastěji objevují po léčbě mastitid. Tyto látky mají tlumivý vliv na bakterie mléčného kvašení v technologickém zpracování a mohou vyvolat alergické reakce u spotřebitelů. Výskyt reziduí v mléce je závislý na různých faktorech, např. nedodržení ochranné lhůty léčiv, změna metabolismu zvířat v době nemoci, způsob aplikace léčiv, četnost použití apod.. Práce měla za cíl sledovat výskyt RIL v mléce krav po skončení ochranné lhůty. Při vyhodnocování bylo zjištěno, že ochranná lhůta mléka nebyla vždy dostačující. Z 52 posuzovaných vzorků bylo 8 pozitivních. Což odpovídá 15,4% a tedy trojnásobnému překročení výrobcem (BIOPHARM) udávané hranice, která představuje do 5% vzorků, v našem případě tedy pouhé 2
  • Kvalitní mléko, získané od zdravých dojnic patří k nejdůležitějším potravinám. Kvalitu mléka sledujeme z různých pohledů a hodnotíme ji s pomocí celé řady ukazatelů. Jedním z nich, který závisí především na přístupu a vyspělosti chovatele, je obsah reziduí inhibičních látek v mléce (RIL). RIL se v mléce nejčastěji objevují po léčbě mastitid. Tyto látky mají tlumivý vliv na bakterie mléčného kvašení v technologickém zpracování a mohou vyvolat alergické reakce u spotřebitelů. Výskyt reziduí v mléce je závislý na různých faktorech, např. nedodržení ochranné lhůty léčiv, změna metabolismu zvířat v době nemoci, způsob aplikace léčiv, četnost použití apod.. Práce měla za cíl sledovat výskyt RIL v mléce krav po skončení ochranné lhůty. Při vyhodnocování bylo zjištěno, že ochranná lhůta mléka nebyla vždy dostačující. Z 52 posuzovaných vzorků bylo 8 pozitivních. Což odpovídá 15,4% a tedy trojnásobnému překročení výrobcem (BIOPHARM) udávané hranice, která představuje do 5% vzorků, v našem případě tedy pouhé 2 (cs)
  • Quality milk, acquired from health dairy cows, belongs to basic foodstuffs. Milk quality is evaluated from different points of view with many traits. Content of residuum of inhibitory substances (RIS) is one of this indicators. RIS are detected in cows milk more frequently after antibiotics treatment of mastitis. RIS have a negative impact to bacteria of milk fermentation and negative allergic reaction is possible in consumers. RIS occurence in milk is dependent on many factors, for example meeting criteria of protection period, changes in animals metabolism in time of disorder, way of medicament aplication, numbers of aplications. The goal of this work was to determine occurence of RIS in dairy cows milk after end of protection period. Length of protection period wasn´t sufficient in all cases. Deal of 15,4% was positive in content of RIS, it means threehold overfullfilment of indicating limit of producer (Biopharm), which is to 5% of all samples. (en)
Title
  • Obsah inhibičních látek v mléce po ukončení léčby
  • Obsah inhibičních látek v mléce po ukončení léčby (cs)
  • Content of inhibitory substance in milk after treatment end (en)
skos:prefLabel
  • Obsah inhibičních látek v mléce po ukončení léčby
  • Obsah inhibičních látek v mléce po ukončení léčby (cs)
  • Content of inhibitory substance in milk after treatment end (en)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/06:17134!RIV07-MSM-41210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 20;20
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046070901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 489736
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/06:17134
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • mastitis,antibiotics,health (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7582FCE899FF]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • MZLU Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • MZLU Brno
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Neuvedeno, 0
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník souhrnů sdělení XXXIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Stádník, Luděk
  • Vodička, Jan
  • Toušová, Renata
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 80-7157-930-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software