Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The work was sight on study of influence 2 farming systems (conventional and ecological), 3 varieties (Šárka, Mladka, Meritto) and 2 after to himself going years (2004, 2005), on choice nutritive characteristics of wheat sown - on protein content (N x 5,70) and lysine content in the grain and on EAAI and PER. Was certified that size of protein biosynthesis in grains depends more on intensity production than on variety or years of cultivation. Ecological farming positively influences content of protein fractions and higher substitution essential amino acids lysine. Characteristics quality of protein EAAI and PER, embody often different tendency. (en)
- Soubor studovaných pšenic byl nejdříve podroben Weendské analýze, ke zjištění obsahu základních živin, s důrazem na N x 5,70. Jak je zřejmé z grafického vyjádření č. 1 intenzitou pěstebních zásahů lze běžně změnit obsah proteinu v zrně řádově až o jednu třetinu. Vliv odrůdy na obsah proteinu byl rovněž velmi silný a projevil se stejnými tendencemi v rozdílných systémech hospodaření i v rozdílných letech. Na proteinu obilných zrn si neceníme jenom jeho množství, nýbrž také zastoupení jeho jednotlivých frakcí, resp. aminokyselin (FINLEY a HOPKINS, 1985, KOUTNÁ, 2005), které určují nutriční, a v případě užitkových zvířat, krmnou hodnotu. Ta byla poměřována přítomností jednotlivých aminokyselin, jak v zrně, tak v přepočtu na jeho protein. Hodnoty presentované v grafu č. 2 dokumentují, že pokles intenzity, typický pro ekologický systém hospodaření, pozitivně ovlivňuje obsah proteinových frakcí, s vyšším zastoupením první esenciální aminokyseliny lysinu.Za zaznamenání jistě stojí i skutečnost, že téměř s
- Soubor studovaných pšenic byl nejdříve podroben Weendské analýze, ke zjištění obsahu základních živin, s důrazem na N x 5,70. Jak je zřejmé z grafického vyjádření č. 1 intenzitou pěstebních zásahů lze běžně změnit obsah proteinu v zrně řádově až o jednu třetinu. Vliv odrůdy na obsah proteinu byl rovněž velmi silný a projevil se stejnými tendencemi v rozdílných systémech hospodaření i v rozdílných letech. Na proteinu obilných zrn si neceníme jenom jeho množství, nýbrž také zastoupení jeho jednotlivých frakcí, resp. aminokyselin (FINLEY a HOPKINS, 1985, KOUTNÁ, 2005), které určují nutriční, a v případě užitkových zvířat, krmnou hodnotu. Ta byla poměřována přítomností jednotlivých aminokyselin, jak v zrně, tak v přepočtu na jeho protein. Hodnoty presentované v grafu č. 2 dokumentují, že pokles intenzity, typický pro ekologický systém hospodaření, pozitivně ovlivňuje obsah proteinových frakcí, s vyšším zastoupením první esenciální aminokyseliny lysinu.Za zaznamenání jistě stojí i skutečnost, že téměř s (cs)
|
Title
| - Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté
- Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté (cs)
- Influence of farming system, varieties and year of cultivation on feeding qualities the protein of wheat sown grains. (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté
- Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté (cs)
- Influence of farming system, varieties and year of cultivation on feeding qualities the protein of wheat sown grains. (en)
|
skos:notation
| - RIV/60460709:41210/06:16448!RIV07-MSM-41210___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60460709:41210/06:16448
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - wheat sown, ekonomy systéme, varietes, year of cultivation, quality of grains (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Výživa zvířat 2006 - proteiny
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Petr, Jiří
- Řehořová, Karla
- Mudřík, Zdeněk
- Kodeš, Alois
- Hučko, Boris
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |