About: Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The work was sight on study of influence 2 farming systems (conventional and ecological), 3 varieties (Šárka, Mladka, Meritto) and 2 after to himself going years (2004, 2005), on choice nutritive characteristics of wheat sown - on protein content (N x 5,70) and lysine content in the grain and on EAAI and PER. Was certified that size of protein biosynthesis in grains depends more on intensity production than on variety or years of cultivation. Ecological farming positively influences content of protein fractions and higher substitution essential amino acids lysine. Characteristics quality of protein EAAI and PER, embody often different tendency. (en)
  • Soubor studovaných pšenic byl nejdříve podroben Weendské analýze, ke zjištění obsahu základních živin, s důrazem na N x 5,70. Jak je zřejmé z grafického vyjádření č. 1 intenzitou pěstebních zásahů lze běžně změnit obsah proteinu v zrně řádově až o jednu třetinu. Vliv odrůdy na obsah proteinu byl rovněž velmi silný a projevil se stejnými tendencemi v rozdílných systémech hospodaření i v rozdílných letech. Na proteinu obilných zrn si neceníme jenom jeho množství, nýbrž také zastoupení jeho jednotlivých frakcí, resp. aminokyselin (FINLEY a HOPKINS, 1985, KOUTNÁ, 2005), které určují nutriční, a v případě užitkových zvířat, krmnou hodnotu. Ta byla poměřována přítomností jednotlivých aminokyselin, jak v zrně, tak v přepočtu na jeho protein. Hodnoty presentované v grafu č. 2 dokumentují, že pokles intenzity, typický pro ekologický systém hospodaření, pozitivně ovlivňuje obsah proteinových frakcí, s vyšším zastoupením první esenciální aminokyseliny lysinu.Za zaznamenání jistě stojí i skutečnost, že téměř s
  • Soubor studovaných pšenic byl nejdříve podroben Weendské analýze, ke zjištění obsahu základních živin, s důrazem na N x 5,70. Jak je zřejmé z grafického vyjádření č. 1 intenzitou pěstebních zásahů lze běžně změnit obsah proteinu v zrně řádově až o jednu třetinu. Vliv odrůdy na obsah proteinu byl rovněž velmi silný a projevil se stejnými tendencemi v rozdílných systémech hospodaření i v rozdílných letech. Na proteinu obilných zrn si neceníme jenom jeho množství, nýbrž také zastoupení jeho jednotlivých frakcí, resp. aminokyselin (FINLEY a HOPKINS, 1985, KOUTNÁ, 2005), které určují nutriční, a v případě užitkových zvířat, krmnou hodnotu. Ta byla poměřována přítomností jednotlivých aminokyselin, jak v zrně, tak v přepočtu na jeho protein. Hodnoty presentované v grafu č. 2 dokumentují, že pokles intenzity, typický pro ekologický systém hospodaření, pozitivně ovlivňuje obsah proteinových frakcí, s vyšším zastoupením první esenciální aminokyseliny lysinu.Za zaznamenání jistě stojí i skutečnost, že téměř s (cs)
Title
  • Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté
  • Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté (cs)
  • Influence of farming system, varieties and year of cultivation on feeding qualities the protein of wheat sown grains. (en)
skos:prefLabel
  • Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté
  • Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté (cs)
  • Influence of farming system, varieties and year of cultivation on feeding qualities the protein of wheat sown grains. (en)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/06:16448!RIV07-MSM-41210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 20;21
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046070901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 506810
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/06:16448
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat sown, ekonomy systéme, varietes, year of cultivation, quality of grains (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5AE6885024E5]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Neuvedeno, 0
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa zvířat 2006 - proteiny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Petr, Jiří
  • Řehořová, Karla
  • Mudřík, Zdeněk
  • Kodeš, Alois
  • Hučko, Boris
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 80-7157-954-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software