Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V přesných polních pokusech v ČR byl v letech 2004 a 2005 zkoumán vliv stanovištních podmínek, odrůd se žlutou a fialovou dužninou na obsah kyseliny askorbové (KA) a celkových polyfenolů (CP). Obsah KA dosáhl v průměru devíti odrůd hodnoty 170,3 mg/100g FW a byl prokazatelně ovlivněn genotypem odrůdy i stanovištními podmínkami. Nejvyšší hodnoty dosáhl u odrůdy Marabel, u ostatních osmi odrůd byly zjištěny nižší obsahy KA o 5 až 33 %. Z pěti lokalit byl zaznamenán nejvyšší obsah KA na lokalitě v nížinné oblasti (174 m n. m.) s nejteplejším a suchým klimatem a s lehkou písčitou půdou. V případě celkových polyfenolů nebyl mezi lokalitami zjištěn průkazný rozdíl, ale projevil se trend vyššího obsahu CP (o 9 až 22 % proti ostatním lokalitám) na stanovišti Stachy, což souvisí s výrazně nižší teplotou ve vegetačním období v této lokalitě. U odrůdy Valfi s fialovou barvou dužniny byl zjištěn o 90 % vyšší obsah CP proti průměru odrůd se žlutou dužninou. Ve skupině odrůd se žlutou dužninou byly rovněž zjištěny
- V přesných polních pokusech v ČR byl v letech 2004 a 2005 zkoumán vliv stanovištních podmínek, odrůd se žlutou a fialovou dužninou na obsah kyseliny askorbové (KA) a celkových polyfenolů (CP). Obsah KA dosáhl v průměru devíti odrůd hodnoty 170,3 mg/100g FW a byl prokazatelně ovlivněn genotypem odrůdy i stanovištními podmínkami. Nejvyšší hodnoty dosáhl u odrůdy Marabel, u ostatních osmi odrůd byly zjištěny nižší obsahy KA o 5 až 33 %. Z pěti lokalit byl zaznamenán nejvyšší obsah KA na lokalitě v nížinné oblasti (174 m n. m.) s nejteplejším a suchým klimatem a s lehkou písčitou půdou. V případě celkových polyfenolů nebyl mezi lokalitami zjištěn průkazný rozdíl, ale projevil se trend vyššího obsahu CP (o 9 až 22 % proti ostatním lokalitám) na stanovišti Stachy, což souvisí s výrazně nižší teplotou ve vegetačním období v této lokalitě. U odrůdy Valfi s fialovou barvou dužniny byl zjištěn o 90 % vyšší obsah CP proti průměru odrůd se žlutou dužninou. Ve skupině odrůd se žlutou dužninou byly rovněž zjištěny (cs)
- In the field trials on five localities in the CR in the years 2004-2005 the effect of selected factors and the effect of yellow- and purple- fleshed varieties on ascorbic acid (AA) and total polyphenol (TP) content was assessed. AA content in average of nine varieties reached the value 1703 mg.kg-1 FW and was demonstrably affected by the genotype of variety and locality conditions. Among five localities the highest AA content on the locality in lowland region (174 m a. s.) with the warmest and dry climate and light-textured soils was determined. In the case of total polyphenols no significant difference among localities was found, but the tendency to higher TP (by 9-22% as compared with other localities) on the locality Stachy, which had connection with apparently lower temperature during vegetation period in this locality. In Valfi purple flesh variety higher TP content by 90% was found as compared with the mean value of yellow flesh varieties. In the group of yellow flesh varieties also significant (en)
|
Title
| - Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů, kyseliny askorbové a karotenoidů v hlízách brambor
- Effect selected factors on polyphenols, ascorbic acid and carotenoid content in potato tubers (en)
- Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů, kyseliny askorbové a karotenoidů v hlízách brambor (cs)
|
skos:prefLabel
| - Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů, kyseliny askorbové a karotenoidů v hlízách brambor
- Effect selected factors on polyphenols, ascorbic acid and carotenoid content in potato tubers (en)
- Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů, kyseliny askorbové a karotenoidů v hlízách brambor (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60460709:41210/06:15490!RIV07-MSM-41210___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60460709:41210/06:15490
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - site, variety, polyphenols, ascorbic acid, carotenoid (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| - Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ze
|
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník referátů ze semináře %22Současné představy a požadavky na kvalitu rostlinných produktů%22
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dvořák, Petr
- Jůzl, Miroslav
- Lachman, Jaromír
- Hamouz, Karel
- Čepl, Jaroslav
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Zemědělská fakulta
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |