About: Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Total polyphenol content and antioxidant activity in potato tubers of four yellow-fleshed varieties and two purple-fleshed varieties from the harvest 2004 were assayed. Total polyphenol content (TP) was determined with Folin-Ciocalteau reagent (FC) and antioxidant antiradical activity (AAA) by DPPH• method using stable free radical 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH•). Significant differences of total polyphenol content between the groups of yellow-fleshed varieties Karin, Impala and Ditta, Saturna were found. Significant differences between yellow and purple-fleshed potatoes were estimated (yellow-fleshed varieties in av. 296 mg per kg DM, purple-fleshed varieties 468 mg per kg DM). Similar results showed also estimation of antioxidant activity with significant differences both between yellow and purple-fleshed varieties (yellow-fleshed in av. 19.9 g equivalents of ascorbic acid (EAA) per kg DM, purple-fleshed 33.2 g EAA per kg DM) as well as between purple-fleshed varieties (Valfi (en)
  • Byly nalezeny významné rozdíly v obsahu celkových polyfenolů mezi odrůdami se žlutou dužninou Karin a Impala na jedné straně a odrůdami Ditta a Saturna na straně druhé. Významně vyšší obsah celkových polyfenolů je charakteristický pro odrůdy s fialově zbarvenou dužninou Valfi a Violette ve srovnání s odrůdami bíle a žlutě zbarvenými. Obsahu celkových polyfenolů odpovídá i antioxidační kapacita, která je nejvyšší u odrůd Violette a Valfi, zatímco u odrůd se žlutou barvou dužniny byla tato hodnota pouze v rozmezí ⅓ – ½ hodnoty odrůd s fialově zbarvenou dužninou. Drsnější klimatické podmínky stanoviště Stachy s vyšší nadmořskou výškou a vyšším úhrnem srážek měly za příčinu zřetelný trend k vyššímu obsahu celkových polyfenolových látek. Vyšší dávky draslíku resp. hořčíku v agrotechnických postupech naopak způsobily nižší akumulaci celkových polyfenolových látek.
  • Byly nalezeny významné rozdíly v obsahu celkových polyfenolů mezi odrůdami se žlutou dužninou Karin a Impala na jedné straně a odrůdami Ditta a Saturna na straně druhé. Významně vyšší obsah celkových polyfenolů je charakteristický pro odrůdy s fialově zbarvenou dužninou Valfi a Violette ve srovnání s odrůdami bíle a žlutě zbarvenými. Obsahu celkových polyfenolů odpovídá i antioxidační kapacita, která je nejvyšší u odrůd Violette a Valfi, zatímco u odrůd se žlutou barvou dužniny byla tato hodnota pouze v rozmezí ⅓ – ½ hodnoty odrůd s fialově zbarvenou dužninou. Drsnější klimatické podmínky stanoviště Stachy s vyšší nadmořskou výškou a vyšším úhrnem srážek měly za příčinu zřetelný trend k vyššímu obsahu celkových polyfenolových látek. Vyšší dávky draslíku resp. hořčíku v agrotechnických postupech naopak způsobily nižší akumulaci celkových polyfenolových látek. (cs)
Title
  • Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor
  • The Effect of Selected Factors on Polyphenol Content and Antioxidant Activity in Potato Tubers (en)
  • Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor
  • The Effect of Selected Factors on Polyphenol Content and Antioxidant Activity in Potato Tubers (en)
  • Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/06:14855!RIV07-MSM-41210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 522;527
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046070901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 506892
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/06:14855
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potato tubers, polyphenols, antioxidant activity, yellow and purple flesh varieties, locality, fertilization (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [53EF8F9EC098]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 100
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dvořák, Petr
  • Lachman, Jaromír
  • Pivec, Vladimír
  • Hamouz, Karel
  • Čepl, Jaroslav
  • Šulc, Miloslav
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-2770
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software